Sallat

Det finns mängder av sallatssorter idag och de skiljer sig mycket åt vad gäller
egenskaper och växtsätt.
När vi använder ordet sallat är det råvaran vi menar, när vi gör något med sallaten – blandar den med andra sorter eller tillsätter andra grönsaker, då har vi gjort en sallad. Att komponera en sallad kommer från Romarna; Roms förste kejsare lät till och med bygga ett sallatens tempel. Ordet sallat kommer från latinets sal, vilket betyder salt. Salt var det enda man använde på grönsakerna förr.

Några gamla vanliga sorter är isbergssallat och huvudsallat och båda är helt suveräna när de nyskördade och svenskodlade under sommarhalvåret. Frilandssorterna behöver ofta sköljas ordentligt så att de inte är jordiga medan många salladsblad som säljs i påse kan ätas direkt. Men all sallad blir fräsch när den får ligga en liten stund i kallt vatten.

Förvaring
Skölj gärna hela salladshuvudet i en rejäl bunke med kallt vatten som drar ur ev jord och smuts samt återger ev förlorad frukt till bladen så att de blir uppfräschade. Låt rinna av väl och förvara i plastpåse. Sallat i kruka är en färskvara som du förvarar i kylen och skördar själv när du ska äta den. Blanda sallat och dressing precis innan servering eftersom sallatsbladen lätt slokar.