Rödbetsgroddar
Så snygga att lägga på mackan eller toppa salladen, soppan, grytan eller vad du vill med. Och nyttigheterna bara sprudlar.
Läs merSå snygga att lägga på mackan eller toppa salladen, soppan, grytan eller vad du vill med. Och nyttigheterna bara sprudlar.
Läs merHavtorn, Hippophaë rhamnoides, är ett vackert orangegult bär med syrlig, lite bitter smak. Det är verkligen supernyttigt genom mycket C-vitamin och även omättade fettsyror.
Havtorn kallas även finnbär och havstörne och trivs bara nära havet där den växer på taggiga buskar längs Östersjökusten.
Sockerärtan är en söt och välsmakande baljväxt med en liten och platt balja som man äter precis som den är, möjligen kan man behöva snoppa den om den är färsk. De färska är en riktig delikatess under sommarsäsongen. Övriga tider på året är sockerärter tyvärr importerade långväga.
Läs merBjörnbär är fantastiskt gott! Det smakar också mer ju mer van du blir att äta det. Björnbär passar bra att äta helt naturellt tillsammans med andra bär och frukter och det är supergott i frukostfilen. Värmer du bäret kan du få fantastiska smakuppleveler genom exempelvis en lätt kokt björnbärssylt som med fördel serveras till lite ostkaka.
Läs merBondbönan är en gammal gröda i Sverige som har odlats i hela landet. Under 1800-talets slut och början på 1900-talet odlades åkerbönan mest i Bohuslän och i viss mån i Halland. Bondbönor äter man antingen riktigt färska, när de är gröna och då behöver man inte ta bort det yttersta, tunna höljet.
Läs merAlice
Alice är den första äppelsort som togs fram på Balsgård i början av 1950-talet där den utvecklats med utgångspunkt från Ingrid Marie. Namnet har sorten fått av Alice Wallenberg som tillsammans med sin man Knut Wallenberg genom donationer medverkat till att Balsgård anlades och utrustades.
Bönor tillhör släktet baljväxter, ett ekosmart matval som även är snällt mot plånboken. Bönor har ett högt proteininnehåll på 22-25 procent. De är dessutom fettsnåla, sänker kolesterolet och tillför vitaminer och mineraler till kosten.
Baljväxter är bland det mest klimatsmarta vi kan äta.
Rättviksärten har odlats i Dalarna sedan Gustav Vasa styrde över Sverige. Rättvikarna förstod tidigt nyttan med baljväxten, både för dess näringsinnehåll men också dess förmåga att binda näring i jorden. Under lång tid fanns Rättviksärten att köpa i hela landet och många uppskattade den för dess stärkande förmåga.
Läs mer
Svenska odlare har god kontroll på växtnäringstillförseln för att minimera påverkan på grundvatten och vattendrag och många svenska växthus har recirkulerande system för vatten och växtnäring och släpper därför inte ut avfall till miljön runtomkring. Svenska trädgårdsprodukter är dessutom oftast tredjepartcertifierade av Sigill Kvalitetssystem vilket innebär att de uppfyller de extra kraven på minskad miljöpåverkan och livsmedelssäkerhet.
Grönkålen som vanlig växt är en av de nyttigaste grönsaker vi kan äta, den ger massor med karoten, C-vitamin, järn, fibrer och mycket mycket annat som är bra för kroppen och som motverkarar inflammationer. Kännedomen om groddarnas dolda krafter är flera tusen år gammal och grönkålsgroddar är bara ännu hälsosammare än själva bladen.
Läs merFänkålsgroddar är en grodd som verkligen skiljer sig från mängden. Smaken påminner nämligen väldigt mycket om lakrits. Vare sig du lägger grodden som topping, på mackan eller i salladen kommer det vara den som tar upp mest uppmärksamhet.
Fänkålsgroddar har höga näringsvärden av nästan allt.
Linsgroddar är spröda, lätt beska men ändå behagligt milda i smaken. Då de tål att kokas är de en av de groddar som fungerar bäst till matlagning. Men passar minst lika bra som ett fräscht tillägg på mackan.
100 gram linsgroddar ger de dig 20 procent av det rekommenderade dagliga intaget av de viktiga mineralerna järn, koppar och magnesium.
Purjolöksgroddar är en av de mest karaktäristiska groddarna med en lagom fin löksmak som inte framkallar några tårar. Groddarna används ofta som topping både som dekoration och som en smakkick.
Läs merUnderbara rosa och gröna skott med en fett kryddig smak av rädisa och lite hetare än Daikonkrassen. Grodden har en intensiv smak som passar väldigt bra med asiatiska rätter. Chinarose är ett vackert tillskott på tallriken med sina rosa stjälkar och gröna blad.
Läs merVitlöksgroddarna har ett utseende som påminner om purjolöksgroddarna. Smaken beskrivs som mildare än själva vitlöken vilket gör groddarna till ett superbra alternativ om du bara vill ha lite vitlökssmak och mer grönsak. Precis som purjolöksgroddar så tillför vitlöksgroddarna höga mängder av vitaminer mineraler och proteiner.
Läs merGillar du broccoli gillar du groddarna också!
Groddar är frön som börjat gro. Frön innehåller koncentrerade halter av kolhydrater, proteiner och vitaminer och i grodden utvecklas de ytterligare av enzymer. Enzymer är kanske det viktigaste tillskottet som groddar förser kroppen med.
Det är ganska långa, ca 10 cm långa skott, från sockerärtan. De är hållbara och passar bra på t ex smörgåsar som tillagas i förväg.
Användning
:
De flesta groddar och skott behöver inte tillagas då de är späda.
Aubergine eller äggplanta tillhör potatisväxterna. Den trivs bra i Medelhavet eftersom den behöver mycket värme. Här hemma odlar vi den i växthus. Den finns i olika varianter men de auberginer vi oftast ser har mörkviolett, blankt skal och är 15-20 cm långa.
Läs merPotatis är en av världens mest populära råvaror och mycket nyttig. Den är 99,9 procent fettfri och innehåller värdefulla vitaminer och fibrer. Äter du den med skalet på får du en ordentlig dos av nyttiga antioxidanter. Njut och må bra.
Potatis är bra basmat.
Svartroten sticker inte direkt ut i grönsaksdisken. Det lätt att anta att de svarta rötterna kräver något speciellt för att bli ätbara.
Svartrötter är en rotsak. Ett frö ger en flera decimeter lång och smal rot, med gröna lansettliknande blad upptill.
Vitlöken är en av våra äldsta växter. Den odlades av de gamla grekerna och de egyptiska pyramidbyggarna åt mycket vitlök för att orka med sitt tuffa arbete. Först på 1300-talet kom vitlöken till Norden och då odldes den för sina medicinska egenskaper.
Läs mer<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/QlFeWXfyIGo” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>
Läs merTomaten lytfter och förstärker andra smaker genom att den är rik på umami, en av de fem grundsmakerna. Du kan laga många goda varma rätter med tomat eller variera den hur mycket som helst i olika sallader. Tomater passar till exempel mycket bra med basilika, vitlök och persilja.
Läs merTomaten innehåller bra med vitaminer och mineraler och det finns flera ämnen i tomater som har visat sig kunna hejda cancerfrmkallande processer i kroppen. Den har ett rikt innehåll av vitamin C, folsyra och andra antioxidanter som karotenoider, framförallt lykopen, men även betakaroten och lutein.
Läs merVår vanliga matlök, kepalök, Allium cepa Liliaceae, används mycket som smaksättare i många rätter, särskilt den gula.
Svensk säsong: Röd lök finns hela året. Den säljs som knipplök juni-augusti. Löken torkas efter skörd och håller sedan länge – vid rätt förvaring.
Sockerärtan är en söt och välsmakande baljväxt med en liten och platt balja som man äter precis som den är, möjligen kan man behöva snoppa den om den är färsk. De färska är en riktig delikatess under sommarsäsongen. Övriga tider på året är sockerärter tyvärr importerade långväga.
Läs merSom alla baljväxter är gråärter hälsosam mat som ger stabila blodsocker-nivåer och mycket protein – bra inte minst för dem som valt bort animalisk kost. Gråärter har mycket smak och skiljer sig från andra ärtsorter genom sin lite jordiga, nötiga karaktär i smak och doft.
Läs merSortiment och egenskaper:Långa och smala bönor som ser ut som brytbönor och haricots verts men är gulvita i färgen.
Användning: Goda att koka i lite lättsaltat vatten 3–5 minuter. Ångkoka gärna. Servera naturella med smör och salt, blanda dem med en god dressing och andra grönsaker som t ex tomat och lök, woka eller lägg dem i en gryta.
Svarta vinbär är ett riktigt superbär fulla med vitaminer, framför allt C-vitamin, nyttiga antioxidanter, mineraler och fibrer. Superbär kallas bär som är rika näringsämnen. Och dit hör verkligen svarta vinbär. Utöver näringsämnen som vitaminer och även mineraler, innehåller bäetr stora mängder antioxidanter.
Läs merBrassica oleracea, Brysselkål-gruppen
Brysselkål består av små bladskott, som bildar mini-kålhuvuden på en kraftig stam. De små brysselkålhuvudena är uppbyggda på samma sätt som vit- och rödkål. De har mild, fin smak och äts råa, skivade i sallader, eller lätt kokta.
Savojkål kännetecknas av de vågiga och mer eller mindre krusiga bladen. Den har en mild och fyllig smak. Det finns gula och gröna typer av savoykål och de gröna är vanligast.
Savojkål är mer köldtålig än vitkål vilket medför att den kan skördas senare än vitkål.
Körsbär eller bigarråer som de ofta kallas har odlats i över 4.000 år. De finns t. ex. beskrivna av botanikern Theophrastes hos de gamla grekerna redan år 300 f Kr. Körsbär kan delas in i två grupper: sötkörsbär och surkörsbär.
Sötkörsbär växer vilt i nästan hela Europa, Väst- och Centralasien.
Man tror att plommon ursprungligen kommer ifrån områden runt Kaukasus och Kaspiska havet i västra Asien. Plommon hör till stenfrukterna och finns i flera färger, former och smaker. Fruktköttet är sött och saftigt. Frukten passar bra att torka, till sylt och marmelad eller att äta direkt som den är.
Läs merIdag odlas ett hundratal sorters potatis med olika smaker i Sverige. Potatisen delas upp i olika sorter efter säsong, men även efter smak, fasthet, utseende och storlek.
Svensk säsong, året om. I september och oktober skördas all höst- och vinterpotatis.
Att äta kronärtskockor innebär att njuta länge och intensivt. Någon annan skulle i stället beskriva förtäring av kronärtskockor som något som kräver tålamod och framtänder. Men just för att det tar en stund att plocka i sig blad efter blad så är det ett trevligt sätt att umgås kring bordet.
Läs merEn tredjedel av alla svenskar äter tomat i stort sätt dagligen och vi äter ungefär 10 kg tomat per person och år. Men bara en av tio tomater som äts i Sverige svensk. Det gör att det finns en stor potential till en ökad försäljning av svenska tomater.
Läs merOdlingarna av vårt svenska superbär är till största delen inriktade på självplock, något som är uppskattat både för bärens och utflyktens skull. Buskarna står som regel i rader med gångar av klippt gräs emellan. Där går det ofta fint att ta sig fram med såväl barnvagn som rullator.
Läs merMungbönor är en klassiker och huvudingrediens i många asiatiska kök. Krispig med mild fin smak. Böngroddar är spröda vita groddar med ljusgula huvud av mungbönor med mild och fin smak likt sockerärtan.I Asien har man groddat baljväxter i många tusen år men först på 1500- och 1600-talen spred sig kunskapen till Europa.
Läs merEn syrlig älskling som är god i paj, curd och saft. Vi pratar såklart om svensk rabarber som nu är i säsong.
Rabarber har lågt kolesterol och natriuminnehåll och huserar bra saker som vitamin C och K, kalcium, kalium och fibrer.
Svensk säsong: De flesta typer av sallat odlas på friland och där sträcker sig den svenska säsongen oftast från maj till oktober, men för några sallatstyper kan den vara kortare. Svensk kruksallat, som alltid odlas i växthus, och huvudsallat, som odlas såväl på friland som i växthus, finns hela året.
Läs merHistoria och egenskaper
Det är den uppsvällda stjälken vi äter av kålrabbin, inte roten trots att den kanske liknar en sådan. Den finns omtalad redan 100 e.Kr. och den kom till Sverige på 1700-talet redan innan potatisen och var då en basgrönsak.
Historik och egenskaper:
Fänkål är en stjälkgrönsak och finns även som en minivariant.
Användning: Fänkålen passar fint att strimla tunt i sallader men även att tillaga tillsammans med fisk och skaldjur i grytor och gratänger. Den speciella lakritsbetonade smaken är god tillsammans med ost.
Historia och egenskaper
Senatens ursprung är Persien varifrån den långsamt spridits via Kina på 600-talet till Spanien på 1100-talet. Till Skandinavien kom den först på 1600-talet. Spenat är släkt med mangold och rödbeta och spenat säljs som lösa blad eller små knippen.
Historia och egenskaper
Babyleaf eller primörblad skördas när bladen ännu är små och späda. Det finns många olika sorter, färger och smaker. Primörbladen odals på upphöjda bäddar där plantorna står tätt och skördas snart efter att ett fåtal blad har utvecklats.
Historia och egenskaper
Ingen svensk midsommar utan gräslök tycker de flesta men den milda löken är inte svensk utan kinesisk från början. Gräslöken kom förmodligen till Sverige på 1100-talet och har sedan dess blivit en klassiker i vårt svenska kök.
Historia och egenskaper
Persiljan tillhör de äldsta kulturväxterna och är släkt med dill, koriander och körvel. Från början användes persiljan främst som läkeört men idag är den given i köket. Under medeltiden förekom mycket vidskepelse och i England trodde man bland annat att djävulen tog ett tionde av den sådda persiljesådden.
Historia och egenskaper
Den mörkgröna slanggurkan är den vanligaste. Flera sorter odlas i Sverige men är man inte odlare själv är det nog svårt att se skillnad på dem. På senare år har även minigurka blivit populär. Det är en mindre variant av slanggurka, 5–15 cm lång.
Lollo rosso har rödbruna, krusiga och lite tjocka blad. Den är vacker och dekorativ och smaken är en aning besk vilket ger en pikant smakbrytning mot annan mildare sallat.
Läs merHistoria och egenskaper
Romansallaten har en lång historia och åts redan under antiken. Det ursprungliga namnet är cossallat vilket kommer från den grekiska ön Kos där den började odlas. Bladen är långa, ovala och mörkt gröna.
Användning
Romansallat har en kraftigare smak än de flesta sallater.
Historia och egenskaper
Isbergssallat fanns mycket tidigt i Kina men den lär härstamma från Sibirien eller medelhavsområdet, det finns inga säkra uppgifter. Den tillhör den urspungliga huvudsallaten och på 1700-talet introducerades den av en fransk fröfirma. I slutet av 1800-talet togs den till USA och blev snabbt mycket populär som iceberg.
Historia och egenskaper
Dragon är ”kungen av örter” enligt fransmännen med sin aromatiska, sofistikerade smak. Dragonen härstammar antagligen från Ryssland där den växer vilt och spreds västerut under medeltiden. Namnet dragon kommer från latinets draco, vilket betyder liten drake.
Historia och egenskaper
Palsternacka är en mycket gammal kulturväxt som odlades av de gamla grekerna, romarna och egyptierna. Den kom till Nordeuropa under Medeltiden först som läkeört och sedan som foder- och köksväxt. Så småningom blev palsternackan ett vitigt baslivsmedel för den delen av befolkningen som hade det lite sämre ställt.
Historia och egenskaper
Citronmeliss är en av de mest kända medicinalörterna och kallas ibland hjärtansfröjd.
Citronmelissen introducerades i Sverige redan på 1300-talet och var känd som en läkeväxt. Förutom att bladen är hjärtformade sägs även namnet ”hjärtans fröjd” härleda till att örten ansågs ha lugnande egenskaper för hjärtat.
Alfalfagroddar är kanske de groddarna tillsammans med mungböngroddar som vi är mest bekanta med. De är spröda vita tunna groddar med ljusgula huvud av lusernfrö. Groddarna är mycket saftiga med mild och behaglig smak.
De är goda råa i sallader och på mackor och som nyttigt tillbehör till varmrätter så som grytor och soppor.
Historia och egenskaper
Jordärtskockan som tros härstamma från Nordamerika kom till Europa under 1500-talet och var vanlig innan den fick konkurrens av potatisen på 1700-talet. Smaken är nötig, fyllig och mild. Jordärtskockan är släkt med solrosen vilket man ser tydligt när den ståtliga plantan går i blom.
Historia och egenskaper
Koriander är släkting till persilja, dill, körvel och världens mest använda bladkrydda.
Den är en av våra äldsta kryddväxter. Redan de gamla romarna använde koriander i tron att den stimulerade matsmältningen och fungerade som lusthöjare.
Historia och egenskaper
Krispsallat är en korsning mellan isbergssallat och frisésallat. Bladen är gröna och tjocka med krusiga bladtoppar.
Användning
Krispsallaten har en mild och söt smak och genom dess tjocka blad klarar den lite fetare och smakrikare dressingar än dess spädare släktingar.
Historia och egenskaper
Redan de gamla grekerna älskade färsk basilika. De kallade den också basilikon som betyder kunglig. Anledningen sägs vara att det växte upp basilika runt Jesu grav efter uppståndelsen. I Indien används basilikan i religiösa ritualer då den anses vara helig.
Historia och egenskaper
Körvel är släkt med dill, persilja och koriander men mer finstämd i smaken.
Körveln härstammar från östra delen av medelhavsområdet. Därifrån var det romarna som förde med sig örten till övriga länder i Europa. Till skillnad från de flesta andra medelhavsörter har inte körvel använts som medicinalväxt.
Historia och egenskaper
Mejram betyder ”bergets prydnad” och är nära släkt med oregano.
Örten härstammar ursprungligen från Nordafrika och Mellanöstern, och under antiken användes mejram av romarna för att smaksätta olivolja och vin. Redan på 1700-talet kom den till Sverige som köks- och läkeväxt.
Historia och egenskaper
Mynta är ett samlingsnamn för hundratals underarter. Den vi oftast odlar i växthus heter grönmynta på svenska och spearmint på engelska.
Det finns otaliga sorter av mynta men dess släktnamn Mentha tros härstamma från den grekiska nymfen Mintha som enligt sägnen blev förvandlad till denna växt av den svartsjuka Persefone.
Nouvelle är en relativt ny sallad som är krispig med fin sötma. Krispigheten förstärks av den härliga strukturen i bladen.
Svensk säsong: De flesta typer av sallat odlas på friland och där sträcker sig den svenska säsongen oftast från maj till oktober, men för några sallatstyper kan den vara kortare.
Historia och egenskaper
Oregano är nära släkt med mejram men har en mer kraftfull, intensiv smak. Oregano betyder bergslycka och var mycket populär i antikens Grekland. Örten symboliserade lycka och brudpar bar ofta kransar av oregano. Greker och romare använde även örten till väldoftande bad och massageolja.
Det finns många päronsorter, de vanligaste i svensk odling är Carola, Clara Fries, Conference och Herzogin Elsa.
Alexander Lukas
Egenskapet: Liknar ett Anjou till utseendet och har vitt saftigt fruktkött med söt och aromatisk smak. Ofta är skalet täckt av små svarta prickar.
Rosésallaten är vackert vinröd med dekorativa vita nerver på bladen. Huvudet är fast och knytnävsstort. Smaken är bitter men gör sig väl i en sallad med en god och smakrik dressing.
Förvaring: Vid +1 till +4°C, alltså i kylskåp, i perforerad plastpåse.
Historia och egenskaper
Rosmarin betyder ”havets dagg” och härstammar från Medelhavet.
Rosmarin var förr känd som det goda minnets ört och grekiska forskare bar ofta en krans av rosmarin vid sina examinationer. Den hyllades också för sin hållbara doft och fick därav symbolisera varaktighet och trohet.
Historia och egenskaper
Salvia har en lång historia i våra svenska kök, idag används den främst i Italieninspirerande rätter men även i franska rätter med osötad senap mm.
Namnet salvia kommer av latinets salveo som betyder ”läka” eller ”jag helar”.
Det gröna fina skottet av solrosfrö är gott att ha på smörgåsar, i sallader och att toppa en soppa eller andra rätter med. Smaken är lätt nötig, bladen är tjocka och saftiga. Pilla eventuellt bort frökapseln om den är kvar.
Näring
Skotten är rika på C-vitamin, järn och andra mineraler.
Historia och egenskaper
Grön sparris och vit sparris. Det är samma växt men odlingssättet skiljer sig åt. Skotten av grön sparris växer ovan jord och får därmed ljus och det gröna klorofyllet utvecklas. Vid odling av vit sparris kupar man jord över plantorna så att skotten utvecklas i mörker under jordytan.
Denna grönsak är släkt med rotselleri vilket man kan ana i smaken men de har ändå väldigt olika karaktär. Stjälkselleri kallades förr blekselleri för att den då täcktes under odling för att vara vit och krispig. Men nu finns gröna krispiga sorter.
Läs merHistorik och egenskaper
Timjan härstammar från västra medelhavsområdet och namnet kommer av thyo som betyder doft av rökelse.
Timjan har använts i många kulturer i årtusenden. I forntida Egypten användes kryddan bland annat vid balsamering då timjan innehåller tymol som är desinficerande.
Västeråsgurka kallas den korta och knubbiga gurksorten som egentligen heter druvgurka och som vi använder som inläggningsgurka men kan även ätas naturell. Gurkan var förut mycket vanlig i odling i trakterna kring Västerås, den började odlas där efter en brand i staden 1714, som gav plats till odlingarna.
Läs merDe allra första kålsorterna som odlades hade löst hängande blad som grönkålen varför den antagligen är den äldsta kålsort vi har. Den vanligaste är grön men finns också i violetta nyanser med olika krusiga blad. Svartkål, är en släkting som ibland kallas palmkål och har mörkt grågröna blad.
Läs merHistoria och egenskaper
Broccolins ursprungsland är troligen Italien. Den odlades i det gamla Rom men det tog lång tid för grönsaken spridas. I motten av 1900-talet kom den till Europa. Precis som blomkålen har broccolinen blomställning med outslagna knoppar.
Historia och egenskaper
I sin vilda form är blomkålen spridd i medelhavsområdet, i södra England och Irland. De odlade typerna av blomkål härstammar från mindre Asien, där de odlades under årtusenden. Grekerna odlade blomkål under antiken medan spanjorerna däremot inte anlade sina blomkålsland förrän på 1200-talet.
Majs odlas över hela världen och är efter ris och vete en av de viktigaste grödorna. Troligen var det Christoffer Columbus som tog majsen till Europa. Det finns tusentals majssorter som trivs i olika sorters klimat och majssorter som är söta, sådana vi är vana vid och andra sorter som är avsedd för djurfoder.
Läs merRödbetan är en gammal kulturväxt som odlats i tusentals år och härstammar från strandbetan som fortfarande växer vild vid Medelhavet. I Sverige började den odlas på 1700-talet. Rödbetan är som de övriga betorna släkt med mangold. De runda betorna är vanligast med det finns också avlånga och plattrunda.
Läs merRödkål hör som de andra vanliga kålsorterna till familjen korsblommiga växter, Brassicacaceae. Vi använder olika delar av växten som grönsak och hos röd- och vitkål är det bladen, som har knutit sig till ett fantastiskt huvud, vi äter. Rödkålen förknippas mycket med julen då den enligt gammal sed serverats varm på julbordet.
Läs merSvartkål är en uppskattad kål i Italien. Den är egentligen en korsning mellan grönkål och savoykål. Den kallas ibland för palmkål och båda namnen passar bra. Med sin höga stam och sina yviga, lite buckliga blad, påminner den om en palm.
Läs merKålrotens historia började på 1600-talet och enligt den finska forskaren Hannu Ahokas är kålroten en hybrid av kål och rova och den har sina rötter sedan 1682 i södra Finland och Baltikum, som på den tiden tillhörde Sverige.
I England heter faktiskt kålroten Swede, kanske för att den länge varit så populär i vår husmanskost.
Under vinterhalvåret, när säsongen för sommargrönsakerna har tagit slut, har vi stor tillgång till olika kålsorter här i Sverige. Vitkålen som är tålig och hållbar genom de många bladen som har knutit sig till ett fast huvud finns därför att tillgå under i stort sett hela året.
Läs merSquash är en gurkväxt som är vanlig i svensk odling. Den tidiga sommarsquashen brukar vara ganska liten och tunnskalig och kallas ofta zucchini som är italienska. Det franska namnet är courgette. Vintersquashen har tjockare skal och får mogna längre innan skörd.
Läs merRotsellerin en gammal kulturväxt med aromatisk och kraftfull smak som mildras vid tillagning och blir fantastiskt rund och fin. Roten som är rund med lite små rötter på sig har ett vitt fruktkött som är en aning torrt.
Användning: Rotsellerin ger mycket smak i en soppa men passar också bra att steka i skivor eller koka och gratinera.
Sortiment och egenskaper: I den botaniska familjen gurkväxter räknas förstås gurka in men också pumpa och squash. De är närbesläktade och det kan ibland vara svårt att dra gränsen mellan squash och pumpa. Ett exempel på det är butternutpumpa som också kallas butternutsquash.
Läs merPurjolöken kommer ursprungligen från Medelhavsområdet där den använts i årtusenden främst som soppgrönsak. Under Medeltiden odlades den mycket i Frankrike och i dag är den utbredd över hela Europa. Från Frankrike kommer den klassiska potatis- och purkolökssoppan Créme vischyssoise men purjon har min sin fylliga och mjälla löksmak många användningsområden.
Läs merKärt barn har många namn. Zucchini kallas den gurkväxt som också heter squash men är oftast mindre i storlek.
Svensk säsong: Juni till oktober.
Förvaring: Bäst är i temperatur mellan +5 och +10°C. Zucchini som förvaras för kallt får vattniga gropar och blir missfärgad.
Svensk säsong: Tack vare nya sorter och utvecklad odlingsteknik finns nu färska svenska hallon från juni till oktober.
Förvaring: I kyl vid +6 till +8°C är perfekt. Vid obruten kylförvaring håller sig hallon fina i upp till en vecka.
Rödbetan är en gammal kulturväxt som odlats i tusentals år och härstammar från strandbetan som fortfarande växer vild vid Medelhavet. I Sverige började den odlas på 1700-talet. Rödbetan är som de övriga betorna släkt med mangold. De runda betorna är vanligast med det finns också avlånga och plattrunda.
Läs merVår vanliga matlök, kepalök, Allium cepa Liliaceae, används mycket som smaksättare i många rätter, särskilt den gula. Och lökens historia är mycket gammal, troligtvis härstammar matlöken från Centralasien och i vissa länder träffar man fortfarande på vilda exemplar. Man vet säkert att lök odlades i Kina för 3000 år sedan.
Läs merHistoria och egenskaper
De svenska jordgubbarna är syrligt friska och ofta ganska söta i smaken. Det beror mycket vilken sort och vilket mognadsstadie det är. Kyliga nordiska nätter är en av hemligheterna med den speciella smaken hos våra svenska bär.
Svensk säsong: Så gott som hela året. I knippe maj-augusti. Vanliga morötter juni-april.
Sortiment: Knippemorötter är en primör som säljs med blast under sommar och tidig höst. Vintermorötter har hunnit avmogna när de skördas på hösten och kan därför lagras länge.
Svensk säsong: Vitkål har god hållbarhet och finns ofta hela året. Rödkål: september-mars. Romanesco: juni-juli. Blomkål: juni-november. Salladskål: juni-oktober. Grönkål: november-december. Broccoli: juni-oktober. Brysselkål: september-februari.
Förvaring: Alla sorters kål ska förvaras så kallt som möjligt, helst vid bara någon plusgrad och inte varmare är +4°C.
Svensk säsong: Många typer av sallat odlas på friland och där sträcker sig den svenska säsongen oftast från maj till oktober, men för några sallatstyper kan den vara kortare. Svensk kruksallat, finns av många olika sorter som odlas i växthus, finns hela året.
Läs merSvensk säsong: Frilandsodlad dill: juni-oktober. Växthusodlad dill i kruka: hela året.
Förvaring: Avskuren dill förvaras i sin förpackning eller i löst knuten plastpåse i kylskåp. Även krukodlad dill mår bäst i kyl, stående i sin kruka och plastpåse.
I Sverige odlas äpplen, päron, plommon, körsbär. Yrkesmässigt sker den största fruktproduktionen i östra Skåne, västra Skåne och vid Vätterns strand, där klimatet är som gynnsammast med förhållandevis varma höstar. Men de kyliga höstnätterna är speciella och har stor inverkan på smaken hos våra svenska äpplen.
Läs mer