Babyleaves

"Mizuna, maché, rödbetsskott, spenat och mangold – alla sprudlande små gröna blad till dagens sallad"

Historia och egenskaper
Babyleaf eller primörblad skördas när bladen ännu är små och späda. Det finns många olika sorter, färger och smaker. Primörbladen odals på upphöjda bäddar där plantorna står tätt och skördas snart efter att ett fåtal blad har utvecklats. Bladen kyls snabbt ner och hanteras på ett säkert sätt för att bevara bladens höga kvalité så länge som möjligt. Bladen packas i en klimatfilm för bästa möjliga miljö. Babyleaf finns i enskilda men också i blandningar om minst tre olika blad, efter säsong.

Förvaring
De späda bladen är alla känsliga för uttorkning och bör förvaras svalt i plastpåse bara någon eller några dagar i 2–4 grader.

Svensk säsong
maj–oktober

Rucola 
Rucola har en distinkt pepprig smak som kan växla i styrka över årstiderna. Det äldre svenska namnet är senapskål vilket säger mycket om smaken. Rucola ingår ofta i babyleaf-blandningarna.

Spenat
Spenat säljs som lösa blad eller små knippen. Växtperioden är kort och spenat ger många skördar under en säsong. Bladen är mörkgröna, saftiga med fin konsistens och mild smak. De späda spenatbladen kan med fördela användas råa i sallad medan både små och stora blad passar att smörfrästa till pasta, woka med andra grönsaker eller ätas lätt förvällda som tillbehör till fisk eller kyckling.

Mangold
Röd mangold har dekorativa blad med en svag rödbetssmak. Den är användbar till mycket t ex i sallad, pastarätter och i en wok. Den är också god som smörgåspålägg tillsammans med ost, skinka eller skivad avokado.

Mizuna, maché, rödbetsskott och tatsoi är andra gröna blad som förekommer i sallatsblandningar.