Salvia

"Salvia, en klick smör, lite pasta och måltiden är räddad"

Historia och egenskaper

Salvia har en lång historia i våra svenska kök, idag används den främst i Italieninspirerande rätter men även i franska rätter med osötad senap mm.

Namnet salvia kommer av latinets salveo som betyder ”läka” eller ”jag helar”. Det indikerar vilken helande kraft salvian tillskrivits historiskt och antikens greker ansåg att salvia gav ett långt och friskt liv. Det var benediktinmunkarna som tog salvian till Sverige på 800-talet och örten var under medeltiden vanlig i den svenska allmogens trädgårdar. Salvian har en dokumenterat antiseptisk och svampdödande effekt. Salvian har vackert grågröna, långsmala, ovala blad som är lätt ludna.

Spännande salviasorter
Ananassalvia, Salvia elegans ‘Scarlet Pineapple’
Spännande växt med ljusa blad och rosa eller rubinröda blommor där allt smakar ananas och allt kan ätas. Färska blad är gott till mat- och fruktsallad, andra desserter och drinkar. Torkade blad används till te och potpurri. Blommorna är dekorativa till pynt i sallad och för smaksättning i vispad grädde.

Honungsmelonsalvia, Salvia elegans ‘Honey Mello’
Doft av honungsmelon. Använd späda blad till te och dessert.

Kryddsalvia, Salvia officinalis
Från medicinalväxt till en underbar krydda i köket. Smek den – njut. Ät den – du mår bättre. Drick den – du blir lugn. Till feta fläskrätter och Saltimbocca! I gåsen! Till färska och grillade tomater som blir supergoda. Kan skördas året om.

Användning

Salvian doftar inte så mycket om du inte rör den. Skär du däremot bladen så framträder den kraftfulla, aromatiska doften. Smaken är intensiv, pepprig med lite beska.

Salvian har använts mycket i rätter med t ex lever här i Sverige men är mycket känd i köket genom de italienska signumrätterna saltimbocca och osso bucco. Den är mycket bra till robusta, feta maträtter där den bidrar med fräschör. Salvia gifter sig fantastiskt bra med citron och smör, en kombination som är magiskt god till färsk pasta. Den aromatiska örten samsas gärna med andra såsom persilja, mynta, mejram, oregano och basilika.

I rabatten: Kryddsalvia är en städsegrön halvbuske som trivs i ett varmt och soligt läge i vanlig trädgårdsjord som är väldränerad. Kryddsalvian är härdig till zon 5.