Bruna bönor

"Den bruna bönan har fått en geografiskt skyddande beteckning inom EU. Öland är bruna bönans hemvist där den har de bästa förutsättningarna för att odlas."

bona5

Bönor tillhör släktet baljväxter, ett ekosmart matval som även är snällt mot plånboken. Bönor har ett högt proteininnehåll på 22-25 procent. De är dessutom fettsnåla, sänker kolesterolet och tillför vitaminer och mineraler till kosten.

Baljväxter är bland det mest klimatsmarta vi kan äta. Odlingen är mycket miljövänlig då bönplantorna växer snabbt, bildar en riklig bladmassa som täcker jordytan och förhindrar uttorkning och ogräs. De har en unik förmåga att ta upp kväve ur luften som tillförs jorden och kräver därmed knappt ingen konstgödsel. Lång hållbarhet gör även att matsvinnet blir mycket begränsat. Svenska bönor odlas endast i regionen runt Kalmar och Öland där klimatet är perfekt för dessa grödor. Transportsträckan till produktionen i Färjestaden är därmed kort. Kalkhaltiga jordar, soliga somrar och milda höstar ger rätt förutsättningar. Odlingsåret för bönorna börjar den 27:de maj då man säkert vet att ingen mer frost kommer på Öland. De skördas i september och får torka några dagar på fälten innan de transporteras till vår anläggning. Det som blir kvar bearbetas ner i jorden som gödsel inför nästa odlingsår.

Näring: Alla bönor ger bra näring och innehåller protein, fibrer, folsyra, tiamin, riboflavin, niacin, B6, kalcium, magnesium, järn och zink. För att få ett fullvärdigt proteinintag är det bra att kombinera bönor med spannmål som korn och vete om man äter vegetariskt.

Tillagning
Blötlägg bönorna i rikligt med vatten (1 del bönor – 3 delar vatten) i 12-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. Skölj bönorna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (1 del bönor – 3 delar vatten) under lock i 1 timme. Häll av kokvattnet.

Den öländska bruna bönan har en lång odlingstradition som sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talet. Här har klimatet varit som bäst för bönodling. Tidiga vårar, soliga somrar med liten nederbörd och milda höstar har inneburit en lång och säker vegetationsperiod. Bruna bönor vill ha en varm, lucker, kalkrik och väldränerad jord.

Geografiskt skydd
EU/EG har sedan 1992 arbetat med att säkra tillgången på ett stort och diversifierat utbud av livsmedel och jordbruksprodukter med speciella kvalitativa egenskaper. Ett bärande inslag i arbetet har varit att skapa möjligheter för producenter att skydda sådana livsmedel och jordbruksprodukter som har ett tydlig geografiskt ursprung mot plagiat och mot otillbörligt användande av geografiska produktnamn. Tillsammans med t ex Kalixrom, Upplandskubb och Sveciaost har den bruna bönan från Öland en sådan skyddande beteckning. Läs mer om bönor på Öland här