Svartrot

"Svartroten innehåller rikligt med fibrer vilket gör att blodsockernivån stiger långsamt. Svartroten innehåller också rikligt med mineralet järn."

Svartroten sticker inte direkt ut i grönsaksdisken. Det lätt att anta att de svarta rötterna kräver något speciellt för att bli ätbara.

Svartrötter är en rotsak. Ett frö ger en flera decimeter lång och smal rot, med gröna lansettliknande blad upptill. Roten är  svart på utsidan, men vit på insidan. Den tillagas skalad. Roten släpper ifrån sig en slags växtsaft som klibbar när man skalar den. Men de alldeles färska svartrötterna klibbar mindre än de som lagrats
När svartroten skalats kan den bli lite gulaktig, nästan brun i vissa fall. Lägg de skalade rötterna i ett vattenbad så löser det sig, eventuellt med lite citron i. Smaken är mycket mild och fin och om de äts kokta med smör påminner de om kronärtskocka. Smaken är inte så utmärkande som till exempel palsternacka och rotselleri utan betydligt mer mild och lätt att kombinera med råvaror i maträtter.

Använd svartroten precis som potatis. Den är god att äta kokt, stuvad, gratinerad, stekt, ugnsbakad och i soppor och grytor. Det kanske godaste och enklaste  är att koka dem så de precis blivit mjuka, i saltat vatten. En klick smör och några droppar citron är allt som behövs på. Att råsteka svartroten är ett annat enkelt och mycket gott tillagningssätt.