Baljväxter Baljväxterna har fått sitt samlingsnamn genom att de växer i en liten balja. De tillhör familjen Leguminosae och det finns åtminstone 300 sorters ätbara baljväxter. Bönor, ärter och linser ingår i gru... Läs mer
Bär Bär hör till favoriterna och de är ett lättsamt sätt att få i sig massor av bra näringsämnen. Våra bär som jordgubbar, hallon, blåbär och svarta vinbär är ovärdeliga eftersom de stabiliserar bl... Läs mer
Frukt I Sverige odlas äpplen, päron, plommon, körsbär. Yrkesmässigt sker den största fruktproduktionen i östra Skåne, västra Skåne och vid Vätterns strand, där klimatet är som gynnsammast med förhållandevi... Läs mer
Groddar & skott Groddar och skott är frön som börjat gro, man kan säga att det är den första och andra formen en växt tar under sin livscykel. I Asien har man groddat baljväxter i många tusen år men först på 1500- oc... Läs mer
Gurkväxter Gurkväxter är en stor familj med flera olika slags fruktbärande växter som oftast är ett bär som kan ha ett hårt skal. Ett fåtal arter har en kapsel istället för ett bär. De hör till familjen tvåhjärt... Läs mer
Kål I kålfamiljen finns de mest användbara, goda och hälsosamma grönsaker man kan tänka sig och utbudet av sorter bara växer. Vitkål och rödkål har båda riktigt gamla anor och blev allmänt kända under med... Läs mer
Lök Svensk säsong: Gul och röd lök finns hela året. De torkas efter skörd och håller sedan länge – vid rätt förvaring. Gräslök: frilandsodlad april-augusti, krukodlad (växthus) hela året. Salladslök: maj-... Läs mer
Potatis Olaus Rudbeck anses vara den förste som tog in potatisen till vårt land. År 1655 började han odla potatis i sin anlagda Botaniska trädgård i Uppsala. Han gav potatisen namnet Peruviansk Nattskatta, vi... Läs mer
Rotgrönsaker Rotfrukter används som samlingsnamn för en mängd olika ätliga rötter. Det är en grupp grönsaker, som är särskilt betydelsefulla under vinterhalvåret i vårt nordiska klimat då vi kan lagra dem i många ... Läs mer
Sallat Det finns mängder av sallatssorter idag och de skiljer sig mycket åt vad gäller egenskaper och växtsätt. När vi använder ordet sallat är det råvaran vi menar, när vi gör något med sallat... Läs mer
Stjälkar och knoppar En typisk stjälkgrönsak är stjälkselleri som är släkt med rotselleri vilket man kan ana i smaken men de har ändå väldigt olika karaktär. En annan typisk stjälkgrönsak är rabarber. Sparris är en tydlig... Läs mer
Tomat Tomaten är nära släkt med potatisen och båda har sitt ursprung i Sydamerika där de odlades för 3000 år sedan. Namnet härstammar från det mexikanska namnet tomatl som betyder svällande frukt och det va... Läs mer
Örter Färska örter har skänkt människor smakupplevelser i tusentals år. Från mejram och oregano med rötterna i Medelhavsområdet till koriandern som används flitigt i såväl Asien som Sydamerika. När klosterm... Läs mer