Spenat

"Underbara och supernyttiga gröna blad att stoppa i sallad, soppa, wok och vad du vill"

Historia och egenskaper
Senatens ursprung är Persien varifrån den långsamt spridits via Kina på 600-talet till Spanien på 1100-talet. Till Skandinavien kom den först på 1600-talet. Spenat är släkt med mangold och rödbeta och spenat säljs som lösa blad eller små knippen. Bladen är mörkgröna, saftiga med fin konsistens och mild smak. Vanlig spenat har ganska stora blad men nu ser vi oftast babyspenat i grönsakskylen.

Användning
Spenat har en speciell smak som kan uppfattas som aningen jordig och järnhaltig. Den är också mycket järnrik. Spenaten äts både rå och tillagad. Den större spenaten som vi ofta ser fryst i hela blad eller hackad äts med fördel tillagad. De späda spenatbladen kan med fördela användas råa i sallad medan både små och stora blad passar att smörfräsa till pasta, woka med andra grönsaker eller ätas lätt förvällda som tillbehör till fisk eller kyckling.

Förvaring
Färsk spenat håller sig bäst i plastpåse i 1–4 plusgrader.

Näring
Spenat är fylld av vitaminer som A-, C-, E-vitamin och folsyra, mineraler som järn, kalium och magnesium, och fytonäringsämnen i form av karoten. Att äta mycket gröna grönsaker stärker immunförsvaret.

Gröna blad varje dag