Fuchsia

"Svenskodlad fuchsia är i fas med årstiden hos dig"
Fuchsia tillhör familjen Onagraceae, dunörtsväxter och härstammar främst från Syd- och Mellanamerika
Fuchsia har droppformade blomknoppar som utvecklas till klockliknande enkla eller dubbla blommor i härliga färgkombinationer.Den finns som vit, rosa, röd, violett, purpur samt tvåfärgad och används för utplantering i balkonglådor, krukor, rabatter och amplar.
Fuchsia – efter Leonard Fuchs (1501 – 1566), tysk läkare och botanist. Idag odlar vi främst hybrider mellan olika arter. Växten finns i butik främst under våren då vi köper den för utplantering. Utomhus trivs fuchsian bäst på en halvskuggig, skyddad plats. Har man den inomhus som krukväxt ska man ställa den på en ljus växtplats, till och med i full sol, dock bör den då skyddas mot den allra hetaste solen. 20°C från vår till höst.Eftersom det finns ett stort antal arter och sorter skiljer sig blommornas utseende väsentligt åt. Ofta odlas fuchsia som ettåring utomhus, men den kan också odlas som krukväxt. Inomhus angrips den emellertid lätt av olika skadedjur.

Skötsel
Fuchsian är känslig för uttorkning under växtperioden. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. Övervintras helst på en ljus och frostfri plats, 5 till max. 10°C, och vattnas då mycket sparsamt. Efter vintervilan omplanteras växten och bara putsas eller beskärs hårt beroende på om man vill ha en stor planta eller en mindre. Äldre exemplar får mycket vackra stammar. Fuchsian är även trevlig att formklippa.
Sorter
Fuchsia Triphylla-Gruppen – pipfuchsia
Några vanliga sorter hos fuchsia är ‘Beacon’, ‘Göteborgskan’, ‘Paula Jane’,’Tom Thumb’ och ‘Harry Gray’.

Plus för svenskodlat:

  • Korta transporter är klimatsmart och ger dig fräscha växter som är lättare att lyckas med.
  • Svenska plantskolor odlar härdiga och friska sorter som är anpassade för vårt klimat.
  • Växterna är i fas med årstiden hos dig.
  • Ingen import av nya skadegörare.