Gröna blad varje dag

Det finns många anledningar att göra vardagen lite grönare. Redan för flera år sedan kunde forskare berätta att nitratrika grönsaker som spenat, grönkål, rucola, sallad, rädisor och rödbetor kan förbättra blodfetterna, sänka blodtrycket, minska risken för bukfetma och blodpropp och minska inflammation, samtidigt som den fysiska prestationsförmågan förbättras.
Alla grönbladiga grönsaker innehåller mycket nitrat och nyligen visade ny forskning vid Karolinska institutet att om vi äter mycket grönbladiga grönsaker kan risken att utveckla fettlever minska.  Forskare från Karolinska Institutet visar hur ett ökat intag av nitrat, som förekommer naturligt i flera typer av grönsaker, minskar fettinlagringen i levern. I dag finns inget godkänt läkemedel för behandling av sjukdomen, som kan utvecklas till livshotande tillstånd som skrumplever och levercancer. Läs mer här

Slösa med spenat och grönkål till vardags genom att blanda ner dem i både kalla och varma rätter. Inte bara gröna blad utan utan också fler hälsosamma råvaroor får du i Siri  Barjes goda smoothie. Detta blir två glas.

Skala 1 morot och hacka i mindre bitar. Hacka 1 äpple och släng kärnhuset.

Dela 1 avokado och skiva i mindre bitar.

Mixa allt slätt med 1 näve spenat, 1 dl äppeljuice och 1 dl iskallt vatten med stavmixer eller i en mixer. Lägg i isbitar för att kyla smoothien.

Dekorera med hampafrön och lite färsk spenat.

PS. Vänta med att ge små barn nitratrika grönsaker tills de har fyllt ett år.  Det kan försämra syretransporten i blodet.