Historia och egenskaper
I sin vilda form är blomkålen spridd i medelhavsområdet, i södra England och Irland. De odlade typerna av blomkål härstammar från mindre Asien, där de odlades under årtusenden. Grekerna odlade blomkål under antiken medan spanjorerna däremot inte anlade sina blomkålsland förrän på 1200-talet. Därefter började blomkålen att sprida sig över Europa. På 1500-talet dök den upp i på våra nordligare breddgrader och den kan odlas i hela vårt avlånga land även om Skåne erbjuder de gynnsammaste odlingslägena.
Vit och näringsrik
Kålväxter är supermat i alla bemärkelser, bland det bästa vi har. Alla kålväxter innehåller massor av vitaminer och mineraler, inte minst C-vitamin, betakaroten, kalium, kalcium och järn. C-vitaminet som har så stor betydelse för vårt välbefinnande får inte underskattas. Ät blomkålen så nylagad som möjligt så att C-vitaminet fortfarande finns kvar. Överkokt blomkål är heller ingen vitaminkälla.
Frukternas och grönsakernas vanligen starka färger beror ofta på de växtbaserade så kallade fytonäringsämnena, varav många också är viktiga antioxidanter. Fyto är det grekiska ordet för växt. Växterna producerar fytonäringsämnen för att främja sin egen tillväxt och skydda sig själva mot cellskador och sjukdomar. Fytonäringsämnen kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom dels genom sin roll som antioxidanter.
Blomkål tillhör den korsblommiga familjen och saknar det gröna klorofyllet som finns i andra grönsaker som broccoli, vitkål och grönkål, eftersom buketterna är avskärmade från solen genom växtens blad under tillväxt. Men dess näringsämnen är fantastiska och kan bidra till att stärka immunförsvaret och minska risk för cancer. Blomkål innehåller ett ämne som heter allicin som skyddar växten från angrepp av skadedjur och hos människan har det visat sig stärka immunförsvaret. Blomkål innehåller också glukosinulater som är svavelliknande ämnen som bryts ner till isotiocyanater och indoler, som är aktiva ämnen när färsk kål tuggas, en del kan också bildas i tarmen. Både isotiocyanater och indoler kan hjälpa kroppen med avgiftning och därmed skydda mot uppkomst av cancer. Det är viktigt att vi inte glömmer bort de vita grönsakerna när vi blandar friskt och äter grönsaker i olika färger varje dag.
Den goda och mjälla kålen
Som namnet anger är det växtens blomma vi äter. Blomkål är känslig och behöver hanteras varsamt, därför låter man blasten sitta kvar när man skördar kålen. Cajsa Warg hade med blomkålen i sina recept under mitten av 1700-talet. Under delen av 1900-talet var blomkålen vanlig som kokt varm grönsak i buketter som tillbehör till kötträtter eller i ostgratinerad form.’Efter 2000 har blomkålen helt klart fått ett uppsving som en mättande och sund kolhydratkälla i måltiden men också som en smakrik och läcker ingrediens i bland annat indiska rätter.
Under sommaren och hösten finns nyskördad svensk blomkål som är mjuk och rund i smak och konsistens. Använd den exempelvis i en lättlagad blomkålssoppa som rundas av med en gräddskvätt. Soppan brukar älskas av många familjemedlemmar, små som stora. Passa också på att njuta av den milda blomkålen i sallader. En dressing med smak av honungssenap är gott till.