Plättar i luften, slideranka

""

 Kär växt med många namn – slideranka, plättar i luften eller Muelenbeckia. Favorit både ute och inne.

Det finns både slideranka och stor slideranka i handeln och det som skiljer dem åt är främst storleken på bladen. Det är två olika arter och deras vetenskapliga namn är Muehlenbeckia axillaris respektive Muehlenbeckia complexaKärt barn har många namn och i folkmun kallas den stora sliderankan också ofta för plättar i luftenDet är inte heller ovanligt att både slideranka och stor slideranka kort och gott benämns vid sitt vetenskapliga namn Muehlenbeckia.

Oavsett vilket namn som används är det en underbar prydnadsväxt som skapar härligt skir volym. Växtsättet är yvigt med tunna gracila rankor och bladen sitter på små skaft som ger växten ett luftigt utseende.

Slideranka ska placeras ljust, men inte i brännande sol och jorden ska hållas fuktig. En svag dos näring i vattnet ger fina och friska plantor.

Slideranka passar utmärkt i ampel och går även att linda kring spaljé och forma till figurer. Perfekt i alla typer av utekrukor i vår-, sommar- och höstplanteringar, där växten charmigt väver sig in mellan andra växter. De tål någon minusgrad på hösten och kan t o m övervintra om förhållandena är gynnsamma.