Sparris

"Sparris är en riktig primör och färskvara som för bästa upplevelse ska ätas så nyskördad som möjligt"

Historia och egenskaper
Grön sparris och vit sparris. Det är samma växt men odlingssättet skiljer sig åt. Skotten av grön sparris växer ovan jord och får därmed ljus och det gröna klorofyllet utvecklas. Vid odling av vit sparris kupar man jord över plantorna så att skotten utvecklas i mörker under jordytan. Olika sorter av sparris förekommer i odling men avviker marginellt från varandra.

Svensk säsong: Maj-juni.

Så tillagar du sparrisen

Koka
Sjud under lock i saltat vatten (ca 1 tsk/liter) i ca 3-5 minuter beroende på storlek. Känn efter med en potatissticka när de är klara. Sparrisen ska vara mjuk men fortfarande ha lite motstånd. Skölj av den i iskallt vatten för att färgen ska behållas bättre och avstanna tillagningen. Sparrisen ska ha gott om plats i kastrullen och kunna ligga raklång i kokvattnet.

Grilla eller Stek
Stek hastigt på hög värme (ca 3-5 minuter) i olivolja tills den fått färg. Om du ska grilla sparrisen ska den penslas med olivolja och kryddas med salt och peppar. Grilla runt om tills den mjuknat och fått fin färg. Alternativt lägg sparrisen i ugnsfolie, lägg på en klick smör, lite flingsalt och vik ihop till ett knyte och lägg på grillen tills sparrisen blivit mjuk. Att grilla sparrisen inlindad i bacon är också gott, särskilt om sparrisen är grövre. Tunna sparrisstjälkar behöver inte kokas utan kan ätas råa i till exempel en sallad.

Näring
 Sparris består till mer än 90% av vatten och innehåller ca 1% fiber, 2% protein och 2% kolhydrater, men som de flesta grönsaker har den nästan inget fett. Fibrerna (träigheten) sitter i ytskiktet varför tjock sparris får lägre fiberandel (blir mjällare) än smal. Den vita sparrisen är rikare på fibrer än den gröna men den gröna sparrisen innehåller mer A- och C- vitamin. Den innehåller  rikligt med  folsyra, som har många viktiga egenskaper. Värdefullt är också innehållet av kalium, zink och de många bioaktiva substanserna (fytonäringsämnen).

Att tänka på:

Förvaring: I kylskåp. Sparrisentusiasterna lindar in de otvättade stänglarna, men inte knopparna, i en blöt handduk innan de lägger sparrisen i kylskåpet. Före tillagning skär de bort någon centimeter nedtill och sätter sparrisen i kallt vatten någon timme.

Plus för svenskodlat: Sparris är en riktig primör och färskvara som för bästa upplevelse ska ätas så nyskördad som möjligt.

Vad är det som luktar? (Källa: sparris.se)
Många undrar varför kisset luktar så konstigt när man ätit sparris. Helt banalt så handlar det om en kemisk reaktion som förekommer hos många men inte hos alla. Sparris innehåller flera svavelhaltiga substanser. Att det är ungefär samma som förekommer hos ruttna ägg och lök samt hos skunkar gör inte det hela bättre. Redan 20-30 minuter efter sparrisintaget har matsmältningen satt igång en kemisk reaktion som frigör sulfatdoften. Eftersom sparris också innehåller urindrivande ämnen så dröjer det inte länge förrän man måste gå på toaletten och upptäcker doften. Detta är ingenting farligt och doften går över efter några timmar.