Jordärtskocka

"Visste du att jordärtskockan var mycket vanlig innan potatisen kom under 1700-talet?"

Historia och egenskaper
Jordärtskockan som tros härstamma från Nordamerika kom till Europa under 1500-talet och var vanlig innan den fick konkurrens av potatisen på 1700-talet. Smaken är nötig, fyllig och mild. Jordärtskockan är släkt med solrosen vilket man ser tydligt när den ståtliga plantan går i blom. Namnet jordärtskocka kommer från arabiskans ardi schauki som betyder jordtagg. Jordärtskockan är mer eller mindre knölig och formen varierar från rund till avlång.

Näring

Näring: Gemensamt för alla rotfrukter är att de är bra källor till kalium. Kalium är ett mineral som uppmärksammas allt mer både när det gäller att minska risken för högt blodtryck och för benskörhet. Högt intag av kaliumrika rotfrukter, grönsaker och frukter har i flera studier visat sig leda till sänkt blodtryck. Eftersom högt blodtryck är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar är kaliumrik mat en viktig del både i prevention och behandling av dessa.
Rotfrukter är även bra källor till olika sorters kostfiber som är viktiga för en normal tarmfunktion. Fiberrik mat gör att blodsockret stiger långsamt. Kostfiber kan inte spjälkas, varken i munhåla, magsäck eller tunntarm, utan hamnar osmält i tjocktarmen. Här fungerar det som prebiotika vilket betyder att det kan användas som energikälla av hälsosamma tarmbakterier. Ökad mängd hälsosamma bakterier tros kunna tränga ut och konkurrera med eventuella skadliga bakterier och på så sätt minska risken för tarminfektioner.

Jordärtskockan är även rik på andra mineraler som järn och fosfor. Den ger  även lite C-vitamin. Jordärtskockan innehåller kolhydraten inulin och därför bra för diabetiker men egentligen för alla eftersom man slipper stora blodsockersvängningar.

Användning
Jordärtskocksoppa är en klassiker och något som både kan ätas i liten skål som förrätt och till varmrätt. Lite lagom tjock konsistens gör den till en fyllig och smakrik upplevelse. Skockorna är också goda att steka i ugn gärna tillsammans med andra rotfrukter. De är också goda att skiva i en gratäng tillsammans med potatis. Färska små jordärtskockor är också delikata att skiva tunt i en sallad. Lägg skalade skockor snabbt i lite kallt vatten då de har lätt att mörkna.

Svensk säsong
Svensk jordärtskocka finns nästan hela året, med uppehåll under senvåren och tidiga sommaren.

Plus för svenskodlat
Svenskodlade rotsaker är mycket klimatsmart mat.

Förvaring
Kallt, nära 0 grader men inte under, och med hög luftfuktighet för att undvika uttorkning. Perforerad plastpåse eller plastfolie är bra emballage.