Lollo Biondo

"Lollo biondo är en en variant av Lollo rosso"

Svensk säsong: De flesta typer av sallat odlas på friland och där sträcker sig den svenska säsongen oftast från maj till oktober, men för några sallatstyper kan den vara kortare. Svensk kruksallat, som alltid odlas i växthus, och huvudsallat, som odlas såväl på friland som i växthus, finns hela året.

Förvaring: Vid +1 till +4°C, alltså i kylskåp, i perforerad plastpåse. De spröda bladen är känsliga för torr luft. Kruksallat ska förvaras stående i sin kruka och sin plastpåse.

Sortiment: Förutom vanlig huvudsallat och kruksallat odlas i Sverige till exempel isbergssallat, romansallat, lollo rosso, ekbladssallat, frissésallat, krispsallat och lollo biondo. Lollo biondo är en ljusgrön variant av lollo rosso. Den är vacker att dekorera med och smaken är mild.Dessutom odlas babyleaf som också kallas primörblad eller småblad. Begreppet står för bladgrönsaker som skördas när de är små och späda. Det kan vara till exempel ruccola, mâche, mangold, spenat, tatsoi och mizuna.

Plus för svenskodlat: Sallat ska ätas så nyskördad som möjligt. Även små vätskeförluster får sallaten att tappa sin fräschör. Ju kortare, snabbare transporter från jord till bord desto godare sallat.