Isbergssallat

"Det blev snabbt succé när isbergssallaten kom på 1960-talet. En krispig sallat!"

Historia och egenskaper
Isbergssallat fanns mycket tidigt i Kina men den lär härstamma från Sibirien eller medelhavsområdet, det finns inga säkra uppgifter. Den tillhör den urspungliga huvudsallaten och på 1700-talet introducerades den av en fransk fröfirma. I slutet av 1800-talet togs den till USA och blev snabbt mycket populär som iceberg. På 1960-talet kom det fröer för vår svenska marknad och sedan har isbergssallaten varit en av de mest populära hos oss. Säkert beror det på den krispiga konsistensen men också att den är mer hållbar än andra huvudsallader som är mer lösknutna.

Användning
Isbergssallaten passar fint att strimla fint i sallader, men blade är också härliga att bryta i rejäla bitar. Hela blad kan lossas och användas som en liten korg med asiatiska ”fishtacos” eller fyllda med ost och grönsaker.