Möt Siri Barje – grön matfilosof

Siri Barjes matfilosofi är "god, grön och enkel"

Kocken och profilen Siri Barje har en tydlig matfilosofi: mat ska vara god, grön och enkel. Möt Siri, och ta del av hennes gröna recept i säsong!

Du har skapat unika recept för våra besökare att inspireras av, vad inspireras du själv av?

– Jag inspireras av andras matlagning! Den jag hittar på Instagram, bloggar, i böcker och tidningar. Vidare inspireras jag faktiskt av själva råvaran. Jag kan få lust att testa nya recept om jag ser ett snyggt och fint savojkålshuvud, till exempel.

Varför är vegetarisk mat din filosofi?

– För mig känns det mest rätt. Jag älskar grönsaker och mår bra av att äta dem. Jag är helt övertygad om att vi måste äta mindre kött för att rädda planeten. På senare tid har det också blivit mer av en etisk fråga för mig.

Vilken säsong är din favorit matmässigt?

– Alla säsonger tilltalar mig. Men om jag måste välja så säger jag våren – när jag får gå ut i skogen och plocka nässlor eller annat vilt, och dessutom veta att vi har hela sommaren och hösten framför oss. Det är en härlig känsla.

Vilken är din bästa energiboost?

– Min bästa energiboost är min frukost. När jag får sitta ned länge och läsa en kokbok, äta en knäckebrödsmacka med goda toppings och dricka mitt kaffe.

Vi skriver även om blommor och plantväxter på Säsongens Bästa. Vilka blommor tycker du om?

– För en bukett vill jag gärna ha hortensia, ranunkel och några gröna blad. På balkongen sätter jag penséer, solros, örter och murgröna.

 

Det här är Siri Barje, kock och tv-profil.

Bakgrund: Siri är utbildad kock vid Grythyttans Restaurangskola. 2010 startade hon en egen matblogg och lite senare Instagramkontot Olive Hummer. Du känner säker även igen henne från matprogram i tv, som TV4:s Köket. Hennes kokbok ”Ett stekt ägg är också middag” (Albert Bonniers förlag) kom ut hösten 2016.

Bor: På Södermalm i Stockholm med maken Patrik.

Mer om Siri:  Fler recept hittar du på köket eller följ henne på Instagram

 

Äta grönt på Södermalm, Stockholm – här är Siris bästa tips 

Pom & Flora: “Mitt favoritkafé med massor av vegetariska rätter”

Re-Orient: “En fantastisk liten affär som säljer mat och härliga grönsaker från Mellanöstern. De har otroligt goda vegetariska färdigrätter att ta med.”

Hermans: “Har en väldigt god vegetarisk buffé.”

Amida: Deras vegetariska tallrik är magisk och prisvärd.”

Greasy Spoon: “För magisk brunch.”

Urban Deli: “För skönt häng och goda vegetariska ost- och charktallrikar!”

 

Se Siris recept nedan!