Bär

Bär hör till favoriterna och de är ett lättsamt sätt att få i sig massor av bra näringsämnen.
Våra bär som jordgubbar, hallon, blåbär och svarta vinbär är ovärdeliga eftersom de stabiliserar blodsockret. Bären är också probiotiska och ger god näring åt de viktiga tarmbakterierna. Vårt välbefinnande styrs mycket från magen och forskning visar att demenssjukdom kan ha koppling till magen.
Man har också sett att det finns ämnen i växter som kan stoppa åldersförändringar i hjärnan, t ex antocyanin som finns i bland annat blåbär.
Bären är rika på C-vitamin, svarta vinbär är dubbelt så C-vitaminrika som apelsin, som stärker kollagen vilket finns i blodkärlens väggar men även i huden och ger stadga. C-vitaminet har många funktioner i kroppen och hjälper också E-vitaminet att återanvändas. I jordgubbar och hallon finns ellagsyra som ger skydd mot solens UV-strålar och i djurförsök visat sig kunna motverka cancer.
Det positiva med bär är att de är lätta att lägga till i frukostgröten eller muslin. Bären är också perfekta som mellanmål eller dessert och det kan vara lättare att få barn att äta sallad om man blandar i bär.