Svensk säsong: Tack vare nya sorter och utvecklad odlingsteknik finns nu färska svenska hallon från juni till oktober.
Förvaring: I kyl vid +6 till +8°C är perfekt. Vid obruten kylförvaring håller sig hallon fina i upp till en vecka. De är också enkla och bra att frysa. Lägg bären på ett fat och sätt in i frysen. När hallonen är styckfrysta lägger du dem i en burk och stoppar tillbaka in i frysen. Sedan kan du lätt ta upp precis så mycket du behöver för stunden. Tänk på att hallon inte ska sköljas, då blir de mosiga.
Infrysning: Hallon är lätta att frysa. Lägg bären ett och ett på fat eller plåt och sätt in i frysen. När bären är styckfrysta lägger du dem i en burk eller påse och stoppar in i frysen igen. Sedan är det bara att ta upp precis så mycket som du behöver för stunden. Fryser du bären i klump får du ta upp allt på en gång och bären blir mosiga när de tinar.
Sortiment: Sommarhallon har frisk och söt smak och är det vi betraktar som ”vanliga” hallon. Det finns många sorter. ”Glen Ample” heter en mycket bra sort som ger utsökta bär. Hösthallon ger skörd på årsskotten och mognar lite senare än sommarhallon. Även bland hösthallon odlas flera olika sorter, till exempel ”Polka”. Hösthallon kännetecknas smakmässigt av fyllig arom och fruktighet.
SUPERNYTTIGT! Högt innehåll av fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter gör alla våra svenskodlade bär till fantastiska livsmedel. Hur mycket av olika ämnen de innehåller varierar dock mellan bärslagen, och faktiskt även mellan sorter av samma art. Bland alla supernyttiga bär utmärker sig hallon som särskilt rika på fibrer, järn, magnesium och folat. De har också ett högt innehåll av olika fenoler, en typ av antioxidanter med positiva hälsoeffekter.
Plus för svenskodlat:
- Hallon är känsliga för transporter, så närodlat är perfekt.
- Svenskodlade hallon kan du utan oro äta osköljda.Odlingsföretagen och deras plockare följer strikta hygieniska regler.