Björnbär

"I Sverige förekommer vilda björnbär främst vid de sydliga kustlandskapen. Björnbär odlas också till viss del."

Björnbär är fantastiskt gott! Det smakar också mer ju mer van du blir att äta det. Björnbär passar bra att äta helt naturellt tillsammans med andra bär och frukter och det är supergott i frukostfilen. Värmer du bäret kan du få fantastiska smakuppleveler genom exempelvis en lätt kokt björnbärssylt som med fördel serveras till lite ostkaka.

Björnbäret är faktiskt inget bär, utan en frukt – en stenfrukt. De små frukterna sitter ihop  i små klasar, sammanbundna av supertunna små hår. Eftersom björnbäret inte mognar inte efter skörd, måste det därför vara riktigt moget innan det plockas.
Björnbär är ett riktigt nyttigt bär. Det är proppfullt av antioxidanter och anses förbättra den kognitiva förmågan. Bären innehåller också rikligt med vitaminerna C, E och K samt kostfiber och folsyra.

Björnbär innehåller höga halter av tanniner, vilket bland annat kan lugna irriterade tarmar. Så ät björnbär så fort du kommer åt.