Syren

"Syrener trivs bäst och blommar mest i soligt läge"

Svensk säsong: Svenskodlade syrener finns tillgängliga hela den del av året då trädgårdsväxter säljs och kan planteras. Det vill säga när det går att gräva i jorden – från tidig vår till sen höst.

 

Användning: Syrener är vackra som solitärbuskar, i häck, buskage och som insynsskydd. En ljuvlig syrenberså är en klassiker och du kan också använda syrener som små träd. De sagolika blomklasarna och doften av syren har gett släktet en särskild plats i hjärtat hos många svenskar. Syrener trivs bäst och blommar mest i soligt läge. De växer bra på de flesta jordar men föredrar väldränerade, näringsrika jordar med god tillgång till fukt. Ungersk syren och prestonsyren klarar vind och torka ännu bättre än vanlig syren.

 

Sortiment: Vanlig syren finns i mängder av sorter med blomning i skiftande nyanser av vitt, rosa, violett och purpur. Två sorter är E-märkta: den vitblommande fk* ”Veberöd E” och ”Norrfjärden E” med rödvioletta blomknoppar som slår ut i blåvioletta, dubbla blommor. ”Oden E” är en fin sort av ungersk syren med vackert mörkgrönt bladverk och violetta, lättdoftande blomklasar. Prestonsyrenen blommar cirka två veckor senare än vanlig syren och har svagt doftande, ofta lätt hängande blomklasar. Ligustersyren är en praktfull buske som lätt kan formas till ett litet, flerstammigt träd. Fk* “Enskede E” är ett bra val med stora, upprätta, gulvita och doftande blomklasar i juni–juli.

 

Plus för svenskodlat:

 

*fk betyder frökälla. Till de E-plantor som förökas med frö hämtas dessa från en särskilt utvald planta eller grupp av plantor vilket garanterar växtens ursprung och egenskaper.

Läs mer hos Växtforum