Mynta

"Oersättlig krydda i arabisk matlagning och ett friskt inslag i många desserter"

Historia och egenskaper

Mynta är ett samlingsnamn för hundratals underarter. Den vi oftast odlar i växthus heter grönmynta på svenska och spearmint på engelska.

Det finns otaliga sorter av mynta men dess släktnamn Mentha tros härstamma från den grekiska nymfen Mintha som enligt sägnen blev förvandlad till denna växt av den svartsjuka Persefone. Myntan härstammar från Asien och medelhavsområdet, och har historiskt använts både inom matlagning och som läkeväxt. I en del kulturer har myntan symboliserat gästfrihet, och att smycka sitt hem med mynta betydde att gästerna var varmt välkomna. Växthusodlad mynta är skir med fint taggade, avlånga blad med intensiv, grön färg. Mynta har en frisk, skarp mentoldoft och smak.

Pepparmyntapepparminta

Pepparmynta, Mentha piperita
Innehåller mentol som är bra vid inflammationer, kramper, dålig mage etc. Används både färsk och torkad till lammrätter, sås, gelé och te, gärna ihop med citronmeliss. Skördas i solsken.Har du mynta i egen trädgård tänk på att den sprider sig lätt så plantera gärna i en kruka eller nergrävd hink för att förhindra spridning.

Fler myntavarianter

Ananasmynta, Mentha suaveolens ‘Pinedo’
Ca 30 cm hög ört. Väldoftande och dekorativ med röda blommor. Använd späda blad till dessert och te.

Apelsinmynta, Mentha x piperita ‘Orange’
Trivs i sol och skugga i fuktig mark. Doft och smak av apelsin. Används till te, dessert och såser.

Basilikamynta, Mentha aquatica ’Basil’
Flerårig kryddväxt. Ca 50 cm hög. Väldoftande kryddväxt.

Chokladmynta, Mentha piperita (Citrata-Gruppen) ‘Chocolate’
Blad som överdragna med bourgognelasyr. Smakar som mintchoklad och passar till allt som kan få smaka så. En kvist i grädden som ska vispas i morgon, i pannacotta och kladdkaka, mixade med hallon och honung till glass.

Citronmynta, Mentha piperita (Citrata-Gruppen) ‘Lemon fresh’
Flerårig växt med aromatisk smak som pepparmynta med ton av citrus. Odlas i fuktig jord i soligt läge. Fjärilar gillar blommorna.

Grönmynta, Mentha spicata
Vackra blad, blanka med grova nerver och med mintsmak. Färska blad ger must åt soppan och såsen, sting åt salladen och klassisk smak åt lammet. Strö på fruktsallad, koka gelé, stoppa en kvist i vinägerflaskan

Jordgubbsmynta, Mentha arvensis ’Strawberry’
Bladen har utpräglad jordgubbs- och mintsmak. De passar väl i rätter där man vill förstärka smaken som t.ex. i vanilj- och jordgubbsglass. Goda också i andra desserter och i bakverk. De söta bladen passar också väl i drinkar och te. Passar till drinkar, te, desserter, fruktsallad och bakverk.

Krusbladig mynta, Mentha spicata ‘Crispa’
Härdig perenn. Höjd: 30-60 cm. Passar utmärkt till kött, fågel, grönsaker, te och efterrätter. Gör kryddbuketter.

Marockomynta, Mentha vilosa ’Moroccan’
Ett måste till Mojito från Kuba med bl.a. vit rom och lime. I marockansk mat från het, värmande färsgryta och lammspett till svalkande lemonad. I yoghurt med en nypa salt, på glass och fruktsallad.

Användning

Mynta är väldigt gott ihop med syra som yoghurt, citron eller lime i svalkande såser och drinkar. Kryddan används mycket i både det engelska, indiska, nordafrikanska och libanesiska köket. Då gärna med lamm och kyckling.

Mynta är en klassiker till många desserter, gärna med choklad, frukt och allmänt där en friskhet behövs. Dessutom utvecklas myntans smak med socker.

I rabatten: Oavsett vilken mynta man föredrar ska man se upp med att odla dem i rabatten eftersom de sprider sig snabbt. Det bästa är att odla i större krukor och när de vuxit ur krukan tar man upp plantan, delar den på mitten och planterar tillbaka den ena halvan med ny jord.