Dragon

"Vad blir en bearnaisesås utan riktigt fin dragonkrydda?"

Historia och egenskaper

Dragon är ”kungen av örter” enligt fransmännen med sin aromatiska, sofistikerade smak. Dragonen härstammar antagligen från Ryssland där den växer vilt och spreds västerut under medeltiden. Namnet dragon kommer från latinets draco, vilket betyder liten drake. Kanske fick den namnet på grund av sina slingriga, drakliknande rötter. Förr ansågs örten vara ett botemedel mot ormbett. Dragon är släkt med malört och har en lakritston som påminner om den i körvel och anis. Historiskt sett har dragon använts som aptitökande krydda. Bladen är smala, lite barrliknande och mörkt grågröna. Påminner lite om rosmarin fast spädare.

Användning

Dragon har en säregen, aromatisk doft och smak som är varmt pepprig och drar åt lite lakrits.

Dragon är en oumbärlig i många såser som bearnaise, hollandaise och tartarsås. Den fräscha smaken bryter fint mot det feta. Fantastiskt god till ägg, fisk och kyckling. Dessutom lyfter dragon smaken på de flesta grönsaker. Testa till exempel en tomatsallad med färsk dragon och senapsvinaigrette. Eller rårivna morötter med dragon och en god dressing.

I rabatten: Dragon finns i två olika varianter, fransk och rysk. Vill man äta den bör man välja den franska som smakar mer. Dragonen är vacker i rabatt och kruka och smakar bäst torkad. Dragonen köper man krukodlad och planterar i väldränerad och näringsrik jord.