Svarta vinbär

"Ett nordiskt superbär fyllt av vitaminer, mineraler och antioxidanter"

Svarta vinbär är ett riktigt superbär fulla med vitaminer, framför allt C-vitamin, nyttiga antioxidanter, mineraler och fibrer. Superbär kallas bär som är rika närings­ämnen. Och dit hör verkligen svarta vinbär. Utöver näringsämnen som vitaminer och  även mineraler, innehåller bäetr stora mängder antioxidanter.

– Alla bär innehåller också mycket fibrer. Fördelen med att äta lokala bär är att de kan ätas direkt. En del av nyttigheterna, som till exempel vitamin C, försvinner under lagring.

Om svartvinbärsbusken
Den svarta vinbärsbusken blir runt 1–2 meter hög. På bladen, framförallt på undersidan, och på frukterna sitter små gulbruna hartskörtlar som avsöndrar den karakteristiska aromatiska doften.

Bladen är 3-5, flikade och nästan kala. Blomningstiden är i maj–juni, och blommorna är grönaktiga med röda anstrykningar på flikarna och inuti blombottnen. Bären är svarta (det finns en grönfruktig sällsynt variant), söta och mycket smakrika. Exempelvis har man funnit över 50 olika aromämnen i svarta vinbär.

Svartvinbärsbusken förekommer främst i mellansverige, på ost- och västkusten, men den kan odlas från Skåne till långt upp i mellersta Norrland.