Svarta vinbär är ett riktigt superbär fulla med vitaminer, framför allt C-vitamin, nyttiga antioxidanter, mineraler och fibrer. Superbär kallas bär som är rika näringsämnen. Och dit hör verkligen svarta vinbär. Utöver näringsämnen som vitaminer och även mineraler, innehåller bäetr stora mängder antioxidanter.
– Alla bär innehåller också mycket fibrer. Fördelen med att äta lokala bär är att de kan ätas direkt. En del av nyttigheterna, som till exempel vitamin C, försvinner under lagring.
- Mixa bären i smoothie för att få ut mycket av det nyttiga färg- ämnet i skalet.
- Lägg bären i yoghurt gärna tillsammans med nötter och frön och ät till frukost eller mellanmål.
- Gör marmelader och sylt, goda till ost och extra bra till chèvre.
- Blanda vinbär med blåbär eller hallon i en paj så får pajen extra mycket smak.
- Gör egen vinäger som kan användas i dressingar och såser. Lägg 2 dl bär i 5 dl vitvinsväger och låt stå 3–4 dagar i kylen. Sila.
- Gör egen saft. Frys in om du kokar mycket.
- Lägg vinbären i sprit för att dra ut smaken.
Om svartvinbärsbusken
Den svarta vinbärsbusken blir runt 1–2 meter hög. På bladen, framförallt på undersidan, och på frukterna sitter små gulbruna hartskörtlar som avsöndrar den karakteristiska aromatiska doften.
Bladen är 3-5, flikade och nästan kala. Blomningstiden är i maj–juni, och blommorna är grönaktiga med röda anstrykningar på flikarna och inuti blombottnen. Bären är svarta (det finns en grönfruktig sällsynt variant), söta och mycket smakrika. Exempelvis har man funnit över 50 olika aromämnen i svarta vinbär.
Svartvinbärsbusken förekommer främst i mellansverige, på ost- och västkusten, men den kan odlas från Skåne till långt upp i mellersta Norrland.