Blåtåtel
Blåtåtel, Molinia caerulea ‘Moorhexe’
Blåtåtel ‘Moorhexe’ startar säsongen som en blågrön tuva och växer sedan med ett fint och smalt, upprätt växtsätt. På sensommaren får den bruna ax och om hösten går hela plantan i gulbrunt.
Historia och egenskaper
Den mörkgröna slanggurkan är den vanligaste. Flera sorter odlas i Sverige men är man inte odlare själv är det nog svårt att se skillnad på dem. På senare år har även minigurka blivit populär. Det är en mindre variant av slanggurka, 5–15 cm lång. Den är fastare och lite fylligare i smaken.
Svensk säsong
Slanggurkan skördas ofta från frbruari till oktober i växthus. Några odlar gurka året om. Under de ljusaste sommarmånaderna mognar de svenska gurkorna fram snabbt.Solen och ljuset betyder mest för dears utveckling.
Plus för svenskodlat
Gurkplantor behöver mycket ljus, vilket vi har i Sverige under sommarhalvåret. Det är en av anledningarna till att svensk gurka har så hög kvalitet.
Förvaring
+10 till + 14°C är optimalt. Sval eller längst ner i kylskåpet brukar vara det bästa alternativet. Svensk gurka förpackas i krympplast. Plasten är här en miljö- och klimatvinst eftersom den förlänger hållbarheten avsevärt och minskar matsvinnet.
Näring
Gurkan är en av våra vattenrikaste grönsaker, den har lågt energiinnehåll och ger nästan inga kalorier. Men gurkan innehåller små mängder av olika mineralämnen vilka främst sitter i skalet. Svensk gurka har vanligen tunna, fina skal som är goda att äta. Bra, också med tanke på näringsämnena.
Minigurka
De små gurkorna är mörkgröna och klassiskt gurkformade som vanlig gurka, de är bara mycket mindre. Smaken är mycket lätt, fräsch och utan beska. Minigurka är fastare och och mer smakrik än vanlig gurka. Gurka äts oftast rå uppskuren i sallader och på smörgåsar eller dippas om den är skuren i stavar.