Morot

"Svenskodlade morötter är en mycket klimatsmart råvara"

Svensk säsong: Så gott som hela året. I knippe maj-augusti. Vanliga morötter juni-april.

Sortiment: Knippemorötter är en primör som säljs med blast under sommar och tidig höst. Vintermorötter har hunnit avmogna när de skördas på hösten och kan därför lagras länge. Flera sorter med olika smak, form och storlek odlas. De vanligaste sorterna ger orangea morötter, men det finns även sorter som ger vita, röda, gula och lila morötter. De morötter som saluförs som babymorötter är av liten storlek och med söt smak.

Användning: Morötter kan gärna ätas råa i bit eller rivna. De passar mycket bra i hop med råriven rödbeta som kan ha en lite kärv smak och därför matchar fint morotens sötma. Morötter kan användas i nästan hur mycket lagade rätter som helst. Den kan skäras i tunna remsor för att koka med pastan de sista minuterna och den kan användas i en tjock mixad soppa smaksatt med crème fraiche och ingefärs för syrans skull. Slanta den tunt i soppor och grytor, woka den i bitar med andra grönsaker och gärna lite heta kryddor eller gör ett matigt mos med kålrot och lite potatis.

Moroten gör sig också fint i en morotskaka som blir saftig. Prova gärna en hälsosam variant variant som du gör kvickt till mellanmål i mikron. Recept på muggkaka med morot klicka här.

Näring
Rotfrukter som morot, rödbeta, palsternacka och rotselleri är goda, näringsrika och billiga livsmedel. Rårivna har de ganska lågt GI men som kokta är GI-värdet högt.
Mängden kolhydrater hos kokta rotfrukter är emellertid så pass låg att effekten på blodsockret av en normalportion (den glykemiska belastningen) blir liten, se tabellen i länken nedan. Det finns därför ingen anledning att avstå från de näringsrika rotfrukterna på grund av deras GI-värde. Dessutom är kokta morötter extra bra som källa till antioxidanten betakaroten och till andra värdefulla vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen.

Plus för svenskodlat: Svenskodlade morötter är en mycket klimatsmart råvara (och vi är i Sverige nästan självförsörjande på morötter).

Förvaring: I plastpåse i kylskåp, vid +1 till +4°C. För morötter som säljs med blast gäller att skära av blasten inför förvaring. Då ökar hållbarheten.