Aubergine

"En mycket god och lättlagad auberginerätt är att steka den i avlånga skivor i olivolja, salta och peppra och rulla in mozzarella och basilikablad i skivorna."

Aubergine eller äggplanta tillhör potatisväxterna. Den trivs bra i Medelhavet eftersom den behöver mycket värme. Här hemma odlar vi den i växthus. Den finns i olika varianter men de auberginer vi oftast ser har mörkviolett, blankt skal och är 15-20 cm långa. Fruktköttet är benvitt, poröst och lite svampig. Smaken är mild och kommer till sin rätt först efter tillagning. Auberginer tillagas och äts oftast stekta, ugnsrostade eller ugnsbakade.  Aubergine kallas inte sällan för den mörka skönheten bland grönsaker. Den vanligaste auberginesortern heter också Back beauty.
Det finns många olika sorter.

eggplant-pixabay

eggplant-2-pixabay

Under det vackra skalet döljer sig ett benvitt fibriga fruktköttet. En mogen aubergine är fast men en aning mjuk när du försiktigt känner på den.

Användning
En klassisk auberginerätt är moussaka och den har använts mycket i ratatouille och i rörorna baba ganouch och Kashk-e bademjan. Det är också gott att äta dem panerade. Auberginer är även utmärkta att grilla och marineras då ofta i olivolja, vinäger, citron, rosmarin, salt och peppar.

En mycket god och lättlagad auberginerätt är att steka den i avlånga skivor i olivolja, salta och peppra och rulla in mozzarella och basilikablad i skivorna. En annan god auberginerätt är att varva den, zucchini, tomat och mozzarella i skivor. Täck med pesto, riv över parmesanost och gratinera i ugnen.

Näring
Aubergine innehåller bara lite energi och fett men däremot mycket vatten och fibrer. I kombination med en i övrigt välbalanserad måltid känner man sig mätt av aubergine vilket gör det lättare att hålla vikten. I aubergine finns mindre mängder av bl a kalium och folat. Den djupa lila färgen på skalet hos de flesta auberginer beror på färg­ämnen som kallas antocyaniner. Skalet innehåller också kumarsyra och betakaroten – även de naturliga antioxidanter. Antioxidanter bidrar till att skydda kroppen mot radikaler, ämnen som kan orsaka åldersrelaterade sjukdomar, och de kan även förebygga att kolesterol i blodet ansamlas i blodkärlsväggarna och blockerar blod­flödet. Forskning har visat att aubergine i kombination med andra livs­medel som sojabönor, havre och korn kan sänka kolesterol­halten i blodet eftersom dessa livsmedel innehåller lösliga fibrer. Fibrerna fungerar så att de minskar återupptaget av kolesterol i tarmen.

Svensk säsong
Svenskodlad aubergine finns i liten utsträckning maj – oktober.

Förvaring
Upp till en vecka i kyl eller sval som håller 8–12 grader.