Jordgubbar

"Långa, ljusa sommardagar och svala nätter ger den goda smaken"

Historia och egenskaper
De svenska jordgubbarna är syrligt friska och ofta ganska söta i smaken. Det beror mycket vilken sort och vilket mognadsstadie det är. Kyliga nordiska nätter är en av hemligheterna med den speciella smaken hos våra svenska bär.

Svensk säsong
Maj till september. Frilandsodlade jordgubbar har säsong i juni till augusti. Tack vare utvecklad odlingsteknik och odling i växthus och ljusa plasttunnlar har den svenska jordgubbssäsongen kunnat förlängas.

Näring
Jordgubbar är otroligt hälsosamma. Bären innehåller massor av antioxidanter, inte minst vitamin C: De är också rika på ellagsyra aom har visat sig ha skyddande effekt mot cancer och ett visst förebyggande skydd mot UV-strålning och därmed även mot rynkor! Det nyttiga ämnet som ger gubbarna dess röda färg heter antocyanin vars effekt ökar med mognadsgraden. Ju rödare bär desto mer antioxidanter. Mogna jordgubbar minskar bland annat det dåliga kolesterolets inverkan på blodkärlen. Dessutom ger en portion, 125 g, jordgubbar 25 procent av dagsbehovet av folsyra.

Förvaring
Färska jordgubbar förvaras bäst osnoppade i kylskåp. De är dock godast rumstempererade, så ta fram dem i tid!

Sortiment
Flera olika sorter som varierar i smak, utseende och mognadstid. Några sorter är dessa nedan och dessutom odlas till exempel Rumba, Flair, Malwina, Korona, Polka och Charlotte.

Honeoye
En mycket vanlig, tidig jordgubbssort med generös sötma och mycket bärsmak. Honeoye mognar tidigt i juni och finns över midsommar.

 

Florence
En mjuk och saftig jordgubbe som doftar friskt av citrus och smultron. Den är knubbig och hjärtformad. Finns från juni till augusti.

Malling Centenary
En tidig sort med blanka röda bär och en regelbundet konisk form. Fruktköttet är fast och mycket hållbart. Smaken är söt och saftig.

Sonata
Ett ljusrött, knubbigt och saftigt bär med härligt frisk smak. Limegröna frön och fast fruktkött.
Sonata mognar mitt under sommaren.

Salsa
Vackra varmröda jordgubbar med smak av aprikos och mogna körsbär. Ser lite ut som Honeoye.
Salsa mognar mitt i sommaren.

Rumba
Ett charmigt hjärtformat bär. Vackert röd färg och härlig sötsyrlifg smak som hänger kvar. Rumba mognar mitt i sommaren.

Plus för svenskodlat