Broccoli

"Broccoli hyllas alldeles särskilt för sitt fina näringsinnehåll. Ät ofta!"

Historia och egenskaper
Broccolins ursprungsland är troligen Italien. Den odlades i det gamla Rom men det tog lång tid för grönsaken spridas. I motten av 1900-talet kom den till Europa. Precis som blomkålen har broccolinen blomställning med outslagna knoppar. Broccolin skördas när huvudena fortfarande är knutna och innan blomknopparna börja sticka fram. Den vanligaste broccolin är den gröna men den finns också i andra färgställningar.

Användning
Broccoli kompletterar enkelt många måltider så att de både blir med mättande och näringsrika. Broccoli om bara kokats helt kort är suverän i sallader, som varm grönsak eller ingrediens i en wok, gratäng, paj eller stekt i ugnen. En soppa blir mycket smakrik, fyllig och mustig med broccoli.

Näring
Broccoli är en av de grönsaker som rekommenderats allra mest för sitt fina näringsinnehåll. Den är extremt rik på C-vitamin och järn. Den är också mycket rik på antioxidanter som karoten. Den har kålens fina egenskaper som anses vara naturligt skyddande mot en mängd olika sjukdomar. Förutom att C-vitaminet är en antioxidant vet man att det ger en stimulerande effekt på immunförsvaret i kroppen vilket exempelvis kan motverka cancer. De viktiga C-vitaminet kan också bidra till att ett förhöjt blodtryck sjunker. Broccoli innehåller också rikligt med folsyra, kalium, fibrer och mycket mer.