Påsklilja

"Påskliljorna blommar runt påsk och har därför blivit ett vackert vårtecken"

Påsklilja, Narcissus pseudonarcissus

Påskliljan tillhör familjen Amaryllidaceae, amaryllisväxter och är en lökväxt som i vilt tillstånd blommar i april till maj, beroende på sort. Påsklilja i kruka finns att köpa från februari till april. Narcissus – från grekiska narke, bedövning, förlamning. Pseudonarcissus – pseudo kommer från grekiska pseudes, falsk, oäkta. Blomman finns i vitt och gult i olika nyanser. Efter blomningen inomhus kan lökarna planteras ut i trädgården för att återkomma med blomning nästkommande år.

Finns i mängder av sorter och ett aktivt förädlingsarbete fortgår konstant för att få fram fler sorter med ännu bättre egenskaper.

Tête à tête

Tête á tête är en småblommig påsklilja som blommar rikligt och länge och finns att köpa i kruka på våren. Från varje lök kommer flera blomstänglar. Den vill inte ha för mycket vatten och trivs med sval placering. Du kan placera den fördrivna minipåskliljan i en kruka på verandan, eller i balkonglådan när våren kommer eftersom den tål några minusgrader.

Placering

En så sval placering som möjligt gör att blommorna står sig längre. Undvik placering i sol, drag eller nära frukt. Kan stå utomhus när temperaturen är över 0 grader. Vattnas när jorden har torkat lätt. Undvik att vattna på lökarna. Ingen näring behöver tillsättas. Trivs i vanlig krukväxtjord.

Övrigt
Släktnamnet Narcissus är hämtat från den grekiska mytologin i vilken den bildsköne ynglingen Narcissus förälskade sig i sin egen spegelbild. När han inte kunde fånga bilden blev han så förtvivlad att han tog sitt liv. Gudarna förvandlade honom därefter till en blomma, narcissen.

Plus för svenskodlat: