Brysselkål

"De fina minikålhuvudena växer tätt på en ca meterhög stängel"

Brassica oleracea, Brysselkål-gruppen
Brysselkål består av små bladskott, som bildar mini-kålhuvuden på en kraftig stam. De små brysselkålhuvudena är uppbyggda på samma sätt som vit- och rödkål. De har mild, fin smak och äts råa, skivade i sallader, eller lätt kokta.

Ursprungligen lär brysselkål ha uppstått i Belgien omkring år 1500. Brysselkål kallas också rosenkål och är en 3-årig växt. Första året växer en meterhög lodrät stängel upp. Vid varje blad bär stängeln en sidoknopp med upplagrad näring. Dessa knoppar utvecklas till små kålhuvuden, som skördas då de blir ca 3 cm i diameter.

Förvaras i kylskåp, +2-4°, gärna i plastpåse. Svensk brysselkål finns september-februari.

De små kålhuvudena är hälsosamma och innehåller C-vitamin, järn, karoten och fibrer. Ät dem med citrusdressing, i en krämig sallad eller stekta med goda tillbehör som honung och mandel.

 

Brysselkål med citrusdressing

Kålen kan serveras nykokt och ljummen eller helt kall. Gott till stekt fisk eller halloumi.

2 portioner

Tid: 10 minuter

200 g brysselkål

1 schalottenlök

2–3 msk olivolja

1 citron, ekologisk

salt

Gör så här

  1. Skär bort de yttersta bladen och rotfästet på brysselkålen. Skär loss resten av bladen.

2. Koka kålbladen i lättsaltat vatten 1 minut och låt dem rinna av i durkslag.

3. Skala och skär schalottenlöken i tunna ringar.

4. Lägg kålen på ett fat, fördela löken på, ringla över olivolja, riv över lite citronskal, pressa över lite citronsaft, salta lätt.

Kålpanna med rotfrukter

Den här pytten med rotfrukter kan enkelt göras vegetarisk med t ex tärnad rökt tofu, som får steka lätt, och pumpakärnor i stället för korv och bacon.

2 Portioner

Tid: 30 minuter

200 g brysselkål

300 g rotfrukter, t ex morot och palsternacka

1 äpple

250 g korv, t ex salsiccia eller merguez

1 paket tärnad bacon

1 msk smör

salt och nymald svartpeppar

ev färsk timjan

Gör så här 1.
Skär bort de yttersta bladen och rotfästet på brysselkålen. Dela den i halvor och koka 3 minuter i lättsaltat vatten. Skala och strimla rotfrukterna. Skiva äpplet.

2. Skiva korven och stek tillsammans med baconet. Lägg i rotfrukterna och smör, stek ett par minuter, lägg i brysselkål och äpple och stek ytterligare 2–3 minuter.

3. Krydda med salt och peppar och strö gärna över timjan.

Krämig kålsallad

En god och krämig sallad som dessutom är fylld av välgörande

mineraler, vitaminer och antioxidanter.

2 portioner

Tid: 10 minuter

300 g rosenkål

150 g färsk grönkål

3 msk majonnäs

3 msk créme fraiche L

1 msk vanlig senap

½ citron, saften

salt och nymald svartpeppar

1 dl torkade tranbär eller blåbär

¾ dl hasselnötter

Gör så här

1.  Skär bort de yttersta bladen och rotfästet på brysselkålen och strimla den fint. Skär bort den grova mittstjälken på grönkålen och strimla bladen fint.

2. Rör ihop majonnäs, crème fraiche och senap, smaka av med salt och peppar.

3. Rosta hasselnötterna lätt i stekpanna och hacka dem grovt.

4. Blanda kålen med dressingen, torkade bär och nötter.

 

Brysselkål med bacon

Rätten passar fint till fläskkotletter men är också god att servera med bara kokt potatis eller pasta.

2 portioner

Tid: 15 minuter

250 g brysselkål

1 paket tärnad bacon

¾ dl sötmandel

1 msk honung

salt och nymald svartpeppar

färsk timjan
1. Skär bort de yttersta bladen och rotfästet på brysselkålen. Dela den i halvor och koka den mjuk i lite vatten cirka 5 minuter.

2. Stek baconet i en torr stekpanna. Grovhacka mandlarna och låt dem steka med ett par minuter. Tillsätt kålen och honung. Salta och peppra och klipp över timjan.

Tips

Koka brysselkålen cirka 5 minuter så den blir mjuk men inte överkokt. Kokar du i bara lite vatten blir kålen skonsamt ångkokt.