Timjan

"Mild och karaktäristisk är timjan som nästan alltid passar in."

Historik och egenskaper

Timjan härstammar från västra medelhavsområdet och namnet kommer av thyo som betyder doft av rökelse.

Timjan har använts i många kulturer i årtusenden. I forntida Egypten användes kryddan bland annat vid balsamering då timjan innehåller tymol som är desinficerande. Den aromatiska örten ansågs även lindra gasbildning i mage och tarm och blev därav en självskriven ingrediens i ärt- och löksoppa. Krukodlad timjan har långa, späda stjälkar med små, intensivt gröna, ovala blad. Timjan ingår ihop med persilja och lagerblad i Bouquet garni.

Citrusdoftande

Apelsintimjan, Thymus ‘Fragantissimus’
Doft av apelsin och timjan. Används till fisk, sallader, linser och bönor.

Citrontimjan, Thymus x citriodorus
En söt hybrid, brokbladig och med rosa blommor. Bladen smakar citron, används där citron hör hemma som lax och annan fisk. Ugnsstekta tomathalvor med timjanblad, salt och olja är smältande gott. Används både färsk och torkad.

Användning

Timjan är en väldigt användbar ört som passar till mycket. En klassiker till lamm och vilt men används flitigt i alla medelhavskök. Använd gärna hela kvistar som får koka med i grönsaksrätter som ratatouille. Den är också utmärkt i örtsmör samt tillsammans med en mängd andra örter såsom rosmarin och persilja.

Doften är varmt aromatisk, kryddig och jordig. Smaken är fylligt pepprig med en beska i eftersmaken.

I rabatten: Timjan älskar sol och bör vattnas regelbundet efter utplantering, sedan tål den att torka ut. Plantera gärna i en lätt och väldränerad jord.