Blåbär

"Superbär! Särskilt blåbärens rika innehåll av antocyaniner, de blåvioletta fytoämnena är värdefulla."

Odlingarna av vårt svenska superbär är till största delen inriktade på självplock, något som är uppskattat både för bärens och utflyktens skull. Buskarna står som regel i rader med gångar av klippt gräs emellan. Där går det ofta fint att ta sig fram med såväl barnvagn som rullator.

Näring
Precis som vilda blåbär är de odlade proppfulla med nyttigheter. Särskilt deras rika innehåll av antocyaniner, de blå eller blåvioletta färgämnena som finns bland annat i bär, har uppmärksammats. Antocyaniner är naturliga antioxidanter som hör till de upptagbara polyfenolerna. I studier har forskare bland mycket annat sett effekter av antocyaniner på blodkärl och på hjärnans kognitiva förmåga.

Användning
De svenskodlade bären behöver inte sköljas. De är inte behandlade på något vis, och vid sköljning förstör du det skyddande blådaggiga vaxlagret. Därmed försämras både hållbarhet och utseende.

Svensk säsong
Blåbär finns svenskodlade från augusti och till oktober.

Plus för svenskodlat
Blåbär odlas på friland i vårt klimat och alltså inte energikrävande. Närodlat i Sverige ger lägre klimatpåverkan genom kortare transporter

Förvaring
Trädgårdsblåbär har fantastiskt god hållbarhet vid kylförvaring, bäst vid 4–8 plusgrader. Du kan ha dem i närmare en månad i kylskåpet utan att de tappar märkbart i kvalitet. Odlade blåbär är utmärkta och väldigt smidiga att frysa. Lägg dem bara i en låda med lock utan socker och lägg dem i frysen. Trädgårdsblåbär uppför sig inte som skogsblåbär vid frysning, de klumpar inte ihop sig utan blir styckfrysta. Det är lätt att plocka fina bär ur lådan i den mängd du önskar. Bären håller också formen efter tining och fungerar även fint till garnering av tårtor.