Havtorn

"Havtorn ger en C-vitaminboost och är särskilt bra när du är trött eller besväras av torra slemhinnor"

Havtorn, Hippophaë rhamnoides, är ett vackert orangegult bär med syrlig, lite bitter smak. Det är verkligen supernyttigt genom mycket C-vitamin och även omättade fettsyror.

 

Havtorn kallas även finnbär och havstörne och trivs bara nära havet där den växer på taggiga buskar längs Östersjökusten. Bäret finns främst i Uppland och Gästrikland men finns även söderut i t ex Bohuslän och på Öland.
De vackra bären är otroligt rika på antioxidanter, främst C-vitamin men också karoten vilket också ger bäret dess vackra färg. Havtornsbäret är också fullt av oämttade fettsyror som omega 3, 6, 7 och 9. Omega 7, inte lika känt som 3 och 6 behövs för fuktbalansen i hud och slemhinnor och omega 9 är viktigt för immunsystemet.
Havtorn hittar vi i butikerna frysdiskar tillsammans med andra bär men det finns även i pulverform, i kapslar och juicer och smoothies.
I vildväxande form lär havtorn vara en av de äldsta i svensk natur som dök upp efter den senaste istiden. Eftersom havtorn är lättskött har den blivit populär att odla.