Experten tipsar: Välj fem äpplen i säsong

Idag är bara ett av fyra äpplen som säljs i Sverige svenskt. Men tack vare en ny lagringsmetod kan nu svenska äpplen säljas i butik året runt. "Jag tycker att du ska välja svenskodlat för att de korta transporterna som äpplet gör här bidrar till att det kan mogna på trädet, vilket i sin tur gör att våra äpplen får mycket mer arom - och på köpet får du dessutom ett minskat klimatavtryck", säger Henrik Stridh på Äppelriket Österlen.

Foto: Äppelriket på Österlen.

Vilka svenska äpplen är i säsong nu?
– Vi har just släppt Elise, som är ett väldigt fint äpple med en bra balans mellan syra och sötma – med lite högre syra. Det är ett äpple med bred användning. Dels är det väldigt gott att bara äta som det är, men det passar också perfekt att använda i kakor och som mos också. Elise finns nu under mars-maj. Men vi har även Frida, Ingrid Marie, Rubinola och Santana i säsong nu, berättar Henrik Stridh, VD för Äppelriket på Österlen.

 

Säsongensbästa. Foto: Annika Tidehorn

Foto: Säsongens Bästa.

Varför smakar svenskodlade äpplen mer än importerade?
– Äpplena får mogna långsamt här. Hösten är lång med kyliga nätter och varmare dagar vilket ger fin arom och släpper fram alla värdefulla näringsämnen. Korta transporter gör att äpplet kan mogna på träden och det bidrar också till smakutvecklingen. Skalet är oftast tunnare här än på många utländska äpplen också, vilket är behagligt när man äter dem och kommer rätt in i fruktköttet när man tar en tugga.

 

I lagerlokalerna är det låg halt syre, bara cirka 1 procent. I vanlig luft är det cirka 21 procent. Den lägre syrehalten gör att mognaden avstannar och hållbarheten förlängs. Foto: Äppelriket på Österlen.

Hur lagras äpplena?
– Vi plockar dem när de är mogna och för att kunna bevara dem fram till nästa vår och sommar får de flytta in i ett kylrum, där vi sänker temperaturen och syrehalten – så kallad ULO-lagring (Ultra Low Oxygen). Syret i luften får äpplen att mogna, och genom att sänka både temperaturen och syret går äpplena in i en törnrosasömn. Sen sover de sött under kontrollerade former fram till att våren knackar på och vi väcker dem igen. Den här typen av lagringsmetod gör att vi kan ha svenska äpplen året om nu.

Förvara äpplen i kylen. När äpplena lämnar lagret fortsätter de att mogna. I kylen sker mognaden långsammare och om de ligger framme i rumstemperatur får de kortare hållbarhetstid.

Äpplen i säsong

Säsongensbästa

Foto: Säsongens Bästa.

1. Elise
En relativt ny sort. Den är fast och syrlig och har en fantastisk smak! Ursprungligen från Holland och är en korsning mellan Septer och Cox Orange. Bäst av allt är att äta den som den är, men tack vare hög syra går det även utmärkt att använda Elise i matlagning.

 

Foto: Äppelriket på Österlen.

2. Frida
En äppelsort som bara finns hos Äppelrikets odlare. Den är fast, krispig, syrlig och med mycket smak, dessutom osedvanligt vacker. Frida är motståndskraftig mot vissa sjukdomar som kan drabba äpplen och är därför också lämplig i ekologisk fruktodling.

 

Foto: Äppelriket på Österlen.

3. Ingrid Marie
Ingrid Marie har fått sitt namn efter dottern till K. Madsen, som en gång hittade trädet på Vestfyn i Danmark år 1910. Idag är det en av de mest odlade sorterna i Sverige. Frisk och fin smak med lätt kryddad arom. Ät den som den är eller använd den i sallader, kakor och pajer.

 

Foto: Nina Bergström

Foto: Nina Bergström

4. Rubinola
Ett vackert klotrunt äpple med en frisk och lite syrlig mycket god smak. Rubinola har det högsta C-vitaminvärdet bland de kända äppelsorterna. Sorten är motståndskraftig mot vissa sjukdomar och rekommenderas i ekologisk odling. Ursprungligen från Tjeckien.

 

Foto: Nina Bergström

Foto: Nina Bergström

5. Santana
Speciellt motståndskraftig mot många sjukdomar som kan drabba äpplen. Härstammar från Holland, har fast fruktkött med mycket syra i början av säsongen. Om du är känslig mot äpplen kanske du kan äta Santana. Den innehåller ovanligt lite av det protein som vissa är känsliga emot. Tål väl att lagras.

 

Foto: Äppelriket på Österlen.

 


Äppelriket Österlen är ett medlemsföretag som ägs av 65 fruktodlare runt om i Skåne, Blekinge, Småland och nu även en odling i Östergötland. De lagrar, sorterar och packar frukten i centralpackeriet i Kivik, samt ute i odlarnas egna packerier och skördar årligen 10-15 miljoner kilo frukt tillsammans. Ungefär 85 procent av skörden är äpple, 10 procent päron, 4 procent plommon och 1 procent bigarråer.