Äpple

"Sorten påverkar förstås äpplets smak men även vårt nordiska klimat med kyliga höstnätter gör att de svenska äpplena är så goda."

De kyliga höstnätterna är speciella och har stor inverkan på smaken hos våra svenska äpplen. Redan i juli, året innan frukterna utvecklas på träden, grundläggs fruktskörden. Blomknopparna bildas under sommaren och utvecklas för att innan träden tappar sina blad på hösten vara fullt utvecklade.
I mitten av maj och ett par veckor framåt i Skåne förvandlas fruktodlingsdistrikten till ett hav av skiraste vitt och rosa, när hundratusentals fruktträd blommar. Vill man uppleva denna fantastiska förvandling, finns det två områden där de flesta odlingar är belägna. Det är efter väg 9 mellan Brösarp och Simrishamn, alltså på Österlen. Det andra större odlingsområdet är mellan Oppmannasjön och Ivösjön nordost om Kristianstad, runt samhällena Arkelstorp och Vånga. Var inte rädd för att svänga av riksvägen och in på mindre grusvägar, där finns ofta mer odlingar att se. Yrkesmässigt sker den största fruktproduktionen i östra Skåne, västra Skåne och vid Vätterns strand, där klimatet är som gynnsammast med förhållandevis varma höstar. Ungefär 85 procent av skörden är äpple, tio procent päron, fyra procent  plommon och bara en procent bigarråer.

Till hösten kommer så höjdpunkten när frukten mognar och äpplena dignar på träden. Hundratals skickliga plockare kommer då till de olika odlings-områdena, för att under ca två månader hjälpa till att fylla lagren med frukt. Det är dock med äpplen och päron som med vinet; vissa årgångar kan bli bättre än andra. På senare år har gamla sorter som inte varit lönsamma slagits ut och nya har tillkommit. Inte minst genom förädlings-verksamheten på Balsgård utanför Kristianstad, där sorter som t ex Aroma vuxit fram.
Idag odlas ca 15 sorter äpple och ca 7 sorter päron i relativt stora volymer. Den sort som odlas mest i Sverige är Ingrid Marie men numer har vi många fantastiskt goda sorter som exempelvis Aroma, Elise, Saga, Frida och Rubinola.
Modern lagring gör att säsongen för svenska äpplen förlängs och det finns tillgång till dem i princip året runt. Äppelskörden kan förvaras över vintern och våren med bevarad smak och konsistens genom att äpplena läggs i svala rum med kontrollerad luftkvalitet och temperatur. Det får äpplena att fortsätta andas samtidigt som mognadsprocessen avstannar.

Foto: Säsongensbästa
Alice
Alice är den första äppelsort som togs fram på Balsgård i början av 1950-talet där den utvecklats med utgångspunkt från Ingrid Marie. Namnet har sorten fått av Alice Wallenberg som tillsammans med sin man Knut Wallenberg genom donationer medverkat till att Balsgård anlades och utrustades. Frukten har fin ljusgul grundfärg med varmt röd täckfärg och är något åsig i formen. Man kan se ljusa punkter i skalet som vittnar om släktskap med Ingrid Marie. Fruktköttet är vitt och saftigt. Den syrliga smaken gör att äpplet passar fint både som dessert och till matlagning. Använd gärna i sallader och äppelkakor.
Säsong augusti-oktober

Frida
Frida är ett runt och medelstort till stort äpple. Skalet har gulgrön grundfärg och orangeröd till mörkröd täckfärg. Fruktköttet är vitt, fast och krispigt. Fruktköttet är fast, krispig, syrligt och med mycket smak. Frida är motståndskraftig mot t skorv andra sjukdomar som kan drabba äpplen och är därför också lämplig i ekologisk fruktodling. Säsong februari-april

Säsong
Denna svenska sort plockas i oktober och eftermognar sedan. Den lämpar sig också för långtidslagring. Äpplena brukar finnas tillgängliga från februari och ibland fram i juni, under gynnsamma år.

Användning
Frida är mycket gott att äta naturellt som det är eller serverat skivat i frukt-, potatis- och grönsallader. Det är ett gott dessertäpple och passar även i matlagningen och i pajer kakor och andra bakverk.

Kul att veta
Frida är en modern svensk äppelsort som Äppelrikets odlare tog fram i samarbete med SLU Balsgård. Syftet var att introducera en god, vacker och tålig svensk sort som klarar lagring och förvaring bra. Frida är en korsning mellan Aroma och ett amerikanskt namnlöst äpple med koden PRI 1858/202. Frida registrerades 2003 och kom ut i butik år 2010, som det första nya svenska äpplet på över 40 år. Sorten ägs av Äppelriket och får bara odlas av deras producenter under de första 25 åren.
Enligt upphovskvinnan, professor Hilde Nybom, valdes namnet Frida för att sorten är fri från sjukdomen skorv. Dessutom ger namnet positiva vibbar på grund av Frida i Abba, Anni-Frid Lyngstad.

 

Elise
En relativt ny sort. Den är fast och syrlig och har en fantastisk smak! Ursprungligen från Holland och är en korsning mellan Septer och Cox Orange. Bäst av allt är att äta den som den är, men tack vare hög syra går det även utmärkt att använda Elise i matlagning. Skalet är mörkrött med gul botten. Fruktköttet är gulvitt, saftigt och fast. Smakegenskaperna är fantastiska, med en frisk och syrlig grund. Elise äter man gärna som det är men det är även ett utmärkt äpple i matlagningen, till exempel i grytor och sallader men även i efterrättspajer och kakor.
Säsong januari-mars

 

 

Foto: Nina Bergström

Saga
Saga är en äppelsort som har blivit mycket uppskattad. Äpplet är krispigt och  saftigt. Smaken har mycket sötma och en mildare syrlighet, vilket är en ganska ovanlig kombination för svenska sorter som oftast är syrligare. Skalet är tunt med ljust gröngul färg och röda strimmor. Förutom att äta det som det är så är Saga fantastiskt i matlagningen, det är lika bra i sallader och grytor som i äppelkakan.
Säsong oktober–februari

 

 

rubinola
Gloster
Gloster är en korsning mellan Red Delicious och Glockenapfel. Ett uppfriskande äpple med en syrlig smak och mörkröd täckfärg. Formen är oval och fruktköttet relativt hårt. Gloster är ett äpple de flesta tål, eftersom det innehåller mindre av ett protein som vissa människor är känsliga emot.

Säsong januari-mars

 

Signe Tillisch (Bild saknas)
Trädet planterades första gången av greve Tillisch i Danmark och uppkallades efter hans dotter Signe. Äpplet har gulvitt eller grönvitt och saftigt fruktkött. Smaken är söt, svagt syrlig med fin arom. Signe Tillisch är en mycket god dessertfrukt men passar också ypperligt i matlagning. Tack vare den milda syran kan många med lite känslig mage tåla Signe Tillisch.
Säsong september-december

 

 

Foto: Nina Bergström

Santana

Santana har en fantastisk kvalitet. Skalet har röda strimmor på en gulgrön bottenfärg. Fruktköttet är fast med frisk smak och finstämd balans mellan syrlighet och sötma. Förutom i dessertpajer och kakor tillför finskuren Santana friskhet i sallader och inläggningar med sill eller strömming. Många äppelallergiker tål Santana eftersom sorten är utvecklad för att skalet ska innehålla en lägre halt av det protein som utlöser allergi.

Säsong oktober–februari

 

 

santana
Katja
Katja är en helsvensk sort framtagen på förädlingsstationen Balsgård i Skåne. Ett moget Katja har vacker oval form och en lysande röd och nästan blank yta. Fint och fast med svag syrlighet.
Säsong augusti-oktober

 

Säsongensbästa

Discovery
Sorten upptäcktes i England, men odlas numera med stor framgång också i Sverige. Ett sensationellt gott och sörsyrligt äpple med lysande röd färg på solsidan. Det vita fruktköttet kan ibland ha en svagt rosa ton. Formen är plattrund.
Säsong augusti-oktober

 

Cox Orange (Bild saknas)
Bryggaren R Cox, sådde på sin gård i Buckinghamshire nio kärnor av äppelsorten Ribston. Av dessa kom två upp 1825, varav den ena gav upphov till moderträdet Cox Orange. Till Sverige kom den runt 1865 och är idag en av våra mest omtyckta sorter med en speciell lite kryddig och förnäm smak.
Säsong oktober-januari

 

 

Foto: Nina Bergström
Aroma
En svensk stolthet! Framtagen på Balsgård av Per-Olof Bergendahl som korsade sorterna Ingrid-Marie och Filippa och fick fram Aroma. Som namnet antyder har frukten en fantastisk arom. Stora vackra äpplen!
Säsong september-februari

 

 

Foto: Nina Bergström
Rubinola
Ett vackert klotrunt äpple med en frisk och lite syrlig mycket god smak med glänsande gulrött skal. Rubinola har det högsta C-vitaminvärdet bland de kända äppelsorterna. Sorten är motståndskraftig mot vissa sjukdomar och rekommenderas i ekologisk odling. Ursprungligen från Tjeckien.  Ät det som det är eller koka ett gott äppelmos. Rubinola passar också mycket bra till äppelmust.
Säsong
september-november

 

 

Foto: Nina Bergström
Ingrid Marie
Ingrid Marie har fått sitt namn efter dottern till K. Madsen, som en gång hittade trädet på Vestfyn i Danmark år 1910. Idag är det en av de mest odlade sorterna i Sverige. Frisk och fin smak med lätt kryddad arom. Ät den som den är eller använd den i sallader, kakor och pajer. Klotrunda Ingrid Marie är känt för många och det är en av de mest odlade sorterna i Sverige. Färgen är kraftigt mörkröd med ljusa prickar. Det gulvita fruktköttet har en frisk och syrlig smak med lätt kryddiga toner. Förutom att ätas som det är passar Ingrid Marie utmärkt i desserter men även att skäras i tunna skivor och blandas i sallader.

Säsong oktober-februari