Äppelpannacotta med Calvados

Recept och foto: Äppelriket på Österlen.

Tillagningstid: 60 min (+ 2 timmar).
Portioner: 6-8.

Karamellsås

Ingredienser:

  • 1 dl socker
  • 2 msk vatten
  • 1 strimlat äpple marinerat i Calvados

Gör så här:

  1. Lös sockret med lite vatten i en kastrull. Karamellissera sockret. Pensla kanterna på kastrullen med vatten under karamellisseringen för att undvika kristallbildning. Det tar ca 5-6 min. Avstanna kokningen med lite vatten, koka ihop och låt svalna. Värm såsen och täck panacottan.
  2. Garnera med äppelstrimlor.

 

Ingredienser

  • 3 rivna svenska äpplen
  • Smör
  • 1 dl Calvados
  • 8 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 200 g socker
  • 1 urskrapad vaniljstång
  • 4 blötlagda gelatinblad
  • Gör så här

  • 1. Stek de rivna äpplena i lite smör tills de blir mjuka.
  • 2. Häll på Calvados och låt koka i 2-3 minuter. Ställ de stekta äpplena åt sidan så att de svalnar.
  • 3. Värm grädde, mjölk, socker och vanilj tills sockret har löst sig. Ta bort kastrullen från värmen. Smält gelatinet i gräddblandningen under omröring. Sila gräddblandningen genom en fin sil. Blanda i äpplena och rör om. Häll upp i glas och låt det stelna i kyl i ett par timmar.