Ciderbräserad kotlett med äpple och steklök

Recept och foto: Äppelriket på Österlen.

Ett enkelt och matigt recept för fyra personer, som tar cirka 40 minuter att laga.

Ingredienser

  • 2 svenska äpplen
  • 600 g kotlett, benfri och skivad
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl äppelcider, helst torr
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 250 g röd eller gul steklök
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 150 g sockerärter
  • Salt och peppar
  • Gör så här

  • 1. Skala löken. Bryn köttet och löken i matfettet, krydda med salt och peppar. Häll på cidern och koka sakta under lock i 7-8 minuter.
  • 2. Lyft upp kött och lök, lägg det på en tallrik som täcks med folie. Häll matlagningsgrädden i pannan och låt det koka ihop några minuter. Red med majsstärkelse utrört med vatten. Smaka av såsen med salt och peppar.
  • 3. Kärna ur och tärna äpplena. Dela sockerärterna på längden. Lägg kött, lök, äpplen och socker-ärter i såsen och koka upp. Servera med rostade rotfrukter eller potatispuré.