Äppelchutney med sting

Recept och foto: Äppelriket på Österlen.

Receptet tar cirka en och en halv timme att tillaga och låt sedan äppelchutneyn stå för att ”gotta till sig” i 2-3 veckor innan den serveras.

Ingredienser

  • 6 svenska äpplen
  • 1 stor gul lök
  • 3 msk färsk riven ingefära
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 4 dl mörkt muscovadoråsocker
  • 3 dl russin
  • 2 chilifrukter
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 1 tsk Sambal Olek
  • 1 st lime
  • 1 tsk salt
  • Gör så här

  • 1. Skala, kärna ur och grovhacka äpplena. Finhacka löken, vitlöken, chilifrukterna och riv ingefäran. Lägg alla ingredienserna i en kastrull, häll över vinäger och pressa i lime-saften. Blandningen ska sjuda i ca en timma.
  • 2. När chutneyn har kokat klart häller du upp den på varma och väl rengjorda glasburkar. Förslut genast och låt den stå för att ”gotta till sig” i 2-3 veckor innan den serveras.
  • 3. Passar utmärkt till grillat.