Äppelsäsongen är äntligen här!

Märta Johansson driver en fruktodling och Karlskrona musteri tillsammans med sin man Kalle i Blekinge och hon är också företrädare för Sveriges fruktodlare inom LRF.

Vet du hur du märker att du har köpt svenska äpplen? Om du lägger dem i en skål i köket så möts du av en fantastisk äppeldoft i hela rummet när du stiger upp morgonen efter. Doften av svenska äpplen är oslagbar! Om du har svårt att bestämma dig vad du ska köpa för äpplen när du är och handlar så lukta på dem, då är valet inte särskilt svårt längre, berättar odlaren Märta Johansson från Karlskrona.

Ett sensationellt gott och sötsyrligt äpple med lysande röd färg på solsidan är startskottet för den svenska äppelsäsongen och sedan ett par dagar plockas Discovery runt om hos våra odlare.

Det finns inga andra äpplen som slår de svenska när det kommer till smak och doft. Äpplen som odlas i Sverige är inte bara söta, utan även syrliga, vilket ger en friskhet och en spännande mix av smaker som du inte hittar bland de importerade. Det nordiska klimatet ger äpplena en fin balans mellan sötma och syrlighet.

– Våra svenska äpplen smakar som äpplena man pallade som barn och det är något nostalgiskt i det. Dessutom är de goda i mos och äppelkaka, det är inte de importerade äpplena, berättar odlaren Märta Johansson från Karlskrona.

Om du köper många äpplen åt gången bör du bara ta fram så många äpplen som du planerar att äta inom de närmsta dagarna. Resten bör du lägga i en plastpåse i kylen. Då håller de längre, du minskar risken för svinn och kan njuta av den oemotståndliga doften av färska svenska äpplen längre

Idag är bara ett av fyra äpplen som säljs i Sverige svenskt. Men tack vare en ny lagringsmetod kan nu svenska äpplen säljas i butik året runt. Detta, tillsammans med konsumenternas ökade efterfrågan på svenska råvaror, ger svenska äpplen en fantastisk möjlighet att öka sina marknadsandelar.

– Vi odlare hoppas att fler och fler hittar och väljer våra svenska äpplen, att de får ett favoritäpple och att vi får anledning att odla mer frukt i framtiden, säger Märta Johansson.