Äppelkakan med mandellikör segrade!

 Bildtext:
Cecilia Berelin, 33 år, lämnade nyligen storstadens förortsliv och flyttade med man och barn till ett betydligt lugnare och mer lantligt liv i Stallarholmen. Hon älskar att baka äppelpaj och vann första pris med sin amarettosmakande paj.

Cecilia Berelin, 33, vann förstapris för sin goda äppelpaj, vid en äppelfest i Stallarholmen nyligen.
I Sörmland spirar det av äppellust och runtom i länet satsas det på nya äppelodlingar. En av platserna är gården Stora Lundby i Stallarholmen som kommer att nyplantera många äppelträd, bland annat det klassiska sörmlandsäpplet Åkerö.

Redan i år anordnades en äppelfest på gården med sortbestämning, mustning, äppelkryss, äppelfika och en äppelkaketävling.

–Pajen var inspirerad av min favoritdrink Amaretto sour. Jag smaksatte med Disaronno, en amarettosmakande likör, säger Cecilia.
När jag skulle skapa receptet utgick jag ifrån gamla svenska mått för att de har så fina namn. Men det är inte så krångligt för jag skriver omvandlingen bredvid i receptet.
Jag bakade pajen i en ugnssäker gjutjärnsstekpanna med diameter 27 cm men vilken form som helst i ungefär samma storlek går säkert bra men värmen kanske behöver justeras. Håll koll på färgen och känn med en sticka så vet ni om den är klar, säger hon.
Äppelfyllningen:
1 halvdussin, (6 stycken) äpplen, Gravensteiner eller en annan syrlig sort
2 lod (ca 25 g) äkta smör
1 rågad jungfru (0,8- 1 dl) ljust Muscovadosocker
1 rågad jungfru (0,8- 1 dl) Disaronno mandellikör
1. Sätt på ugnen på 175°  varmluft.
2. Smält smöret i stekpannan och tillsätt muskovadosockret. Ta av pannan från värmen.
3. Skala, kärna ur och klyfta äpplena i ca 4-6 bitar per äpple. Lägg dom löpande i smör och sockerblandningen så att de inte blir bruna.
4. Häll på likören och riv över skalet av 1/2 eko-citron.
5. Blanda och stek  2 min på medelvärme. Ställ åt sidan för att svalna.
Pajdegen:
175 gram äkta smör
1 tekopp (2,5 dl) vetemjöl
1 kaffekopp (1,5 dl) råsocker
150 g mandelmassa
1 1/2 jungfru (1,2 dl) havregryn
1 jungfru (0,8 dl) hackad mandel
1 redig 3-fingersnypa ( 1 tsk) flingsalt
1. Skär 100 gram smör i kuber och lägg i en bunke, t ex rostfri,  att frysa i.
2.  Bryn 75 gram smör och häll över smörkuberna. Ställ in i frysen medan du blandar resten.
3. Riv mandelmassan grovt och blanda först med mjölet och sedan med de övriga ingredienserna.
4. När smöret i frysen stelnat till halvhård konsistens- mixa kvickt eller nyp ihop med smulblandningen.
5. Fördela den mjuka smulblandningen jämnt över äpplena och sätt in i nedre delen av ugnen och grädda pajen ca 40 minuter.
Tips
Var inte rädd för att byta ut likören mot något annat spännande. Kanske Cointreau?
Har du inte Muscovadosocker hemma? Ingen panik, lite sirap eller vanligt socker går säkert också bra, tipsar Cecilia.
Äppelpajen serveras helst med vaniljglass eller grädde som efterrätt till en god middag.
 Kolla in Cecilias sida på Instagram #matexploratoriet