Potatis- och palsternacksgratäng med grönkål och äpple

En härlig gratäng att sätta mitt på buffébordet eller servera till revbensspjäll,

julskinka, vegoburgare eller kalkon.

Ingredienser

  • 1 kilo palsternacka 1 dl riven ost
  • 1 kilo potatis
  • 1 gul lök
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 1/2 dl riven Västerbottensost
  • Topping:
  • 200 gram färsk grönkål
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1–2 röda syrliga äpplen t ex Ingrid Marie
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • Gör så här

  • 1. Sätt ugnen på 200°. Skala palsternacka, potatis och lök och skär i tunna skivor.
  • 2. Smörj en ugnssäker form och varva rotsakerna med löken och salt i formen.
  • 3. Häll över grädden och mjölken. Grädda ca 40 minuter, tills rotsakerna börjar mjukna.
  • 4. Ta ut formen, strö över osten och grädda ca 20 minuter till gratängen har fin färg.
  • 5. Strimla och fräs grönkålen i olja 5-10 minuter, salta.
  • 6. Tärna äpplena och grovhacka nötterna. Strö grönkål, äpplen och nötter över gratängen precis vid servering.