Ljummen sallad med svartkål och äpple

_28a3510

Ingredienser

  • 3 dl matvete
  • 1 stånd svartkål
  • 2 röda lökar
  • 2-3 svenska äpplen t ex Rubinola eller Ingrid Marie
  • 1/2 dl russin. gärna ljusa
  • 1 dl cashew- eller hasselnötter
  • 1 näve frysta lingon
  • dressing:
  • 1 tsk honung
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 bit färsk ingefära, riven
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk raps- eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Gör så här

  • 1. Koka matvetet. Skär svartkålen i grova strimlor, skala och skär löken i tunna klyftor eller strimlor och stek dem i olja några minuter, salta lätt.
  • 2. Tärna äpplena och grovhacka nötterna.
  • 3. Blanda matvetet med svartkål, lök och äpple på ett stort fat.
  • 4. Strö över russin, nötter och lingon.
  • 5. Blanda dressingen och häll den över. Servera som ensamrätt eller till revbensspjäll, lax eller stekt halloumi.