Rotfrukter används som samlingsnamn för en mängd olika ätliga rötter. Det är en grupp grönsaker, som är särskilt betydelsefulla under vinterhalvåret i vårt nordiska klimat då vi kan lagra dem i många månader. De är prisvärda, mättande, lätta att variera i matlagningen och de ger nyttiga vitaminer, mineraler och fibrer. Men rotfrukterna är också fantastiska som sommarprimörer. Rårivna har de ganska lågt GI-värde men kokta har de ett högre GI-värde. Kolhydratinnehållet hos kokta rotfrukter är emellertid så pass lågt att effekten på blodsockret av en normalportion (den glykemiska belastningen) blir liten. Dessutom är kokta morötter extra bra som källa till antioxidanten betakaroten. En del rotfrukter som rödbetor kan också läggas in ättikslag och morötter kan t ex mjölksyrejäsas.
Rotfrukterna är riktigt klimatsmarta då de odlas på friland, trivs i vårt klimat och är därför närodlade och slipper transporteras långt.