Palsternacka

"Söt och kryddig, underbart god att ugnssteka"

Historia och egenskaper
Palsternacka är en mycket gammal kulturväxt som odlades av de gamla grekerna, romarna och egyptierna. Den kom till Nordeuropa under Medeltiden först som läkeört och sedan som foder- och köksväxt. Så småningom blev palsternackan ett vitigt baslivsmedel för den delen av befolkningen som hade det lite sämre ställt.

Palsternackan, liksom moroten tillhör persiljefamiljen och härstammar från vildla exemplar som fortfarande växer i större delen av Europa och Ryssland. Man kan hitta vilda palsternackor längs vägrenar. Den vilda sorten har kraftigare bladverk än den odlade.

Näring: Gemensamt för alla rotfrukter är att de är bra källor till kalium. Kalium är ett mineral som uppmärksammas allt mer både när det gäller att minska risken för högt blodtryck och för benskörhet. Högt intag av kaliumrika rotfrukter, grönsaker och frukter har i flera studier visat sig leda till sänkt blodtryck. Eftersom högt blodtryck är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar är kaliumrik mat en viktig del både i prevention och behandling av dessa.
Rotfrukter är även bra källor till olika sorters kostfiber som är viktiga för en normal tarmfunktion. Fiberrik mat gör att blodsockret stiger långsamt. Kostfiber kan inte spjälkas, varken i munhåla, magsäck eller tunntarm, utan hamnar osmält i tjocktarmen. Här fungerar det som prebiotika vilket betyder att det kan användas som energikälla av hälsosamma tarmbakterier. Ökad mängd hälsosamma bakterier tros kunna tränga ut och konkurrera med eventuella skadliga bakterier och på så sätt minska risken för tarminfektioner.

Användning
Palsternackan har en söt och kryddig smak. Ofta har palsternackan använts som sopprot och i grytor, där den är nästan oumbärlig med sin karaktäristiska smak. Den är mycket god att ugnssteka tillsammans med andra rotfrukter liksom wokas. Palsternackan är också god rå i sallad. Nyskördad, lätt kokt och serverad med smör och salt är den en delikatess.

Svensk säsong: Svensk palsternacka finns nästan hela året, med uppehåll under senvåren och tidiga sommaren.

Plus för svenskodlat
Svenskodlade rotsaker är mycket klimatsmart mat.

Förvaring
Kallt, nära 0 grader men inte under, och med hög luftfuktighet för att undvika uttorkning. Perforerad plastpåse eller plastfolie är bra emballage.