Rotselleri

"Rotselleri är en superfin smaksättare"

Rotsellerin en gammal kulturväxt med aromatisk och kraftfull smak som mildras vid tillagning och blir fantastiskt rund och fin. Roten som är rund med lite små rötter på sig har ett vitt fruktkött som är en aning torrt.

Användning: Rotsellerin ger mycket smak i en soppa men passar också bra att steka i skivor eller koka och gratinera. I Waldorffsallad som är lite av en klassiker är rotselleri en självklarhet. Den passar i många olika sallader.

Näring: Gemensamt för alla rotfrukter är att de är bra källor till kalium. Kalium är ett mineral som uppmärksammas allt mer både när det gäller att minska risken för högt blodtryck och för benskörhet. Högt intag av kaliumrika rotfrukter, grönsaker och frukter har i flera studier visat sig leda till sänkt blodtryck. Eftersom högt blodtryck är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar är kaliumrik mat en viktig del både i prevention och behandling av dessa.

Rotfrukter är även bra källor till olika sorters kostfiber som är viktiga för en normal tarmfunktion. Fiberrik mat gör att blodsockret stiger långsamt. Kostfiber kan inte spjälkas, varken i munhåla, magsäck eller tunntarm, utan hamnar osmält i tjocktarmen. Här fungerar det som prebiotika vilket betyder att det kan användas som energikälla av hälsosamma tarmbakterier. Ökad mängd hälsosamma bakterier tros kunna tränga ut och konkurrera med eventuella skadliga bakterier och på så sätt minska risken för tarminfektioner.

Svensk säsong: augusti – mars