Rättviksärt

"Rättviksärten är en riktig proteinbomb med hela 25 gram protein per 100 gram."

Rättviksärten har odlats i Dalarna sedan Gustav Vasa styrde över Sverige. Rättvikarna förstod tidigt nyttan med baljväxten, både för dess näringsinnehåll men också dess förmåga att binda näring i jorden. Under lång tid fanns Rättviksärten att köpa i hela landet och många uppskattade den för dess stärkande förmåga.

Rättviks egen ärt har odlats i området sedan 1550-talet och har under århundradena varit vida känd för sin smak och sitt höga näringsinnehåll. Det främsta användningsområdet förr var till mjöl av vilket det bakades ”artbullä” eller gjordes ärtgröt. Under tider av missväxt och fattigdom klarade sig rättvikarna bättre än sina grannar tack vare sin superärt.

Kulturarvsgrödor är grödor som odlats i Sverige under århundraden och som vi nu har börjat odla igen. På så sätt får kommande generationer njuta samma smaker som våra mor- och farföräldrar en gång gjorde och samtidigt bidrar vi till ökad mångfald på våra åkrar.

Det är en liten vackert blågrön ärta med ljus kärna. Ren doft och intensivt ärtig smak med fin nötighet och sötma. Lång eftersmak av rostad hasselnöt.

TILLAGNING Skölj ärterna noga. Koka upp rikligt med vatten och salt (2,5%). Lägg i ärterna och låt dem koka försiktigt i 40–50 minuter. Har de legat i blöt över natten räcker 9 minuters koktid.
ANVÄNDNING Rättviksärten är så god att den förtjänar att användas som huvudingrediens. Färdigkokt är den perfekt att bryna, använda i mustiga soppor, grytor eller sallader.

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G 317 kcal/1327 kJ. Fett: 1 g, varav mättat fett 0,2 g. Kolhydrater: 48,5 g, varav sockerarter 4 g. Fibrer: 11 g. Protein: 25,2 g. Salt: 0 g.

FÖRVARING Torrt och svalt.

Källa: Nordisk råvara