Oregano

"Slösa med oregano särskilt i pastasåsen och på pizzan"

Historia och egenskaper
Oregano är nära släkt med mejram men har en mer kraftfull, intensiv smak. Oregano betyder bergslycka och var mycket populär i antikens Grekland. Örten symboliserade lycka och brudpar bar ofta kransar av oregano. Greker och romare använde även örten till väldoftande bad och massageolja. Oreganon har mellanstora, tättväxande blad och en intensivt grön färg. Oregano har en intensiv, pepprig doft.

Användning
Oregano är en oumbärlig krydda i det italienska köket som på pizza, i tomatsås och på bolognesesåsen. Färsk oregano lyfter de flesta pastarätter och passar fint till råvaror som lök, rotfrukter köttfärs, gärna av vilt.

Skötsel och förvaring
Oreganon trivs bäst i rumstemperatur där den får mycket ljus. Vattna helst krukan underifrån, på fatet eller krukan som den står på.

I rabatten: Basilika avskyr blåst och kyla därför passar den bäst i soliga lägen eller i växthuset. Ge basilikan växtnäring någon gång i månaden så håller den sig fin hela säsongen under förutsättning att man knipsar av bladen på rätt sätt. Basilikan är en ettårig växt.