Trebladsspira – Gillenia

"Trebladsspiran ser inte mycket ut för världen när den planteras men blir en mycket vacker blommande perenn med stiliga blad på hösten."

SäsongensbästaSäsongensbästaGillenia är en tacksam, långlivad perenn. I butiken ser den inte så mycket ut för världen och den är lite långsam att växa till sig. Men när den väl tagit sig är den både frisk och enkel att sköta. Den är härdig i hela landet. I full sol får den mängder med blommor medan skuggigare platser ger lite glesare mellan blommorna. De vita stjärnlika blommorna sitter på tunna röda stjälkar och de har dessutom röda foderblad som bidrar till elegansen. Upplev gärna blomningen under sommarnatten då de vita blommorna svävar som vackrast i luften. På hösten övergår bladen i gula och röda nyanser.

Gillenian har sirliga stjälkar men de är stabila och plantan får ett buskliknande utseende, lika hög som bred. Den väver gärna in sina grenar mellan grannarnas.

De trivs i fukthållande trädgårdsjord men har i övrigt inga större krav. Plantera gärna ihop med växter som har stora blad eller rödbladiga växter som tar upp stjälkarnas färg hos gillenian.

Gillenia kallas även trebladsspira och valdes till Årets perenn 2020. Det finns också en sort som har lätt rosa blommor som heter ’pink profusion’.