Sockerärt

"En söt och god ärta som känns lite lyxig att äta"

sugar-pea-3475588_1920

Sockerärtan är en söt och välsmakande baljväxt med en liten och platt balja som man äter precis som den är, möjligen kan man behöva snoppa den om den är färsk. De färska är en riktig delikatess under sommarsäsongen. Övriga tider på året är sockerärter tyvärr importerade långväga.

Salladsärta är en utveckling av Sockerärtan som får en svullen, bullig skida. Även Salladsärtan är söt och äts med fördel rå.

Sockerärtor kokar på ett par minuter och de passar att servera till det mesta. Frysta sockerärtor behöver ej tinas utan läggs direkt i kokande vatten. Laga färska och frysta sockerärtor på samma sätt. Vänd runt de varma ärtorna i smör eller olivolja och strö på några korn salt. Sockerärterna passar bra att servera till olika rätter med kött eller fisk. De är också goda i en wok eller risrätter.